kontakt@zajedno-moramo.rs

Biljana Stojković na kongresu Zelene stranke Nemačke: Nužna je promena odnosa evropskih zvaničnika prema Srbiji

Kopredsedica stranke Zajedno, prof. Biljana Stojković, boravila je u Berlinu na kongresu Zelene stranke Nemačke. Stojković se obratila skupu kao gošća iz Srbije, države kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Stojković je pred delegatima i gostima na kogresu govorila o preprekama koje Srbija ima u procesu evropskih integracija.

„Nužna je promena odnosa evropskih zvaničnika prema Srbiji“, istakla je Stojković.

„Sa tehnokratskog pristupa proširenju EU potrebno je značajno veće zanimanje za unutrašnju politiku Srbije koja je tokom 10 godina vladavine Aleksandra Vučića dovedela do nestanka demokratskih praksi i institucija države“, rekla je Stojković.

Ona je okupljene podsetila i na politički sistem hibridne demokratije, u kom je vlast u rukama jednog čoveka što prati i slabljenje institucija, pod političkom kontrolom vladajuće stranke i njenog predsednika. Dodatni problem su i centralizovani mediji koji su suočeni sa cenzurom i kontrolom iz vladajućeg centra moći, ali i promocija pro-ruskog sentimenta i anti-EU narativa što je doprinelo padu podrške evropskim integracijama među građanima Srbije na najniži nivo.

Srbija je bila značajna tema na ovom skupu pa je tako na jednoj od radionica nekoliko desetina učesnika i učesnica davalo predloge za pojačano učešće evropske administracije u srpskoj javnosti i vraćanje poverenja građana u evropsku perspektivnu u Srbiji i čitavom regionu.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content