kontakt@zajedno-moramo.rs

Atanacković: Ovo je vlast kriminalaca i okupatora

Vlast je u potpunosti ukinula razliku između države i organizovanog kriminala, sada imamo vlast kriminalaca, rekao je Dejan Atanacković, odbornik u Skupštini grada iz grupe „Za dobar grad – Moramo“, gostujući u podkastu „Šabac Reportera“.

„Ključni problem u Beogradu je isti kao u celoj Srbiji, a to je kriminalna vlast. Imamo vlast koja je u potpunosti ukinula razliku između države i organizovanog kriminala. Ne možemo da govorimo o vlasti koja je povezana sa kriminalom, možemo da govorimo o vlasti kriminalaca“, objasnio je Atanacković i naglasio da je to ključni problem kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji.

Kako je naveo, u pitanju je jedna interesna grupa u vidu nekakvog okupatora koji je procenio šta sve treba ukrasti i suršiti.

Kad vidite grad koji se pretvara u deponiju građevinskog otpada, istovremeno imate solitere koji kao čir rastu iz tkiva grada, a otpad se širi po perifriji Beograda, kad vidite istorijska zdanja koja se ruše uz blagoslov zavoda za zaštitu spomenika – onda vam je sve jasno“.

Kada je u pitanju gradonačelnik Beograda, Atanacković je rekao da je to čovek koji javno opravdava korupciju.

„Vidite gradonačlenika Beograda koji izdvaja milijarde u dinarima beogradskog budžeta za vaučere koji treba da budu podrška mladima – onda vidite da je reč o novcu koji se može potrošiti u firmama njegovih pajtaša. Na nedavni pokušaj podmićivanja kompanije koja se bavi naplatom autobuskih karata, imate izjavu tog čoveka koji tu kriminalnu aktivnost javno predstavlja kao korupciju u interesu građana.“

Atanacković smatra i da sadašnja vlast ne čuje građane zato što ih građani ne interesuju ukoliko nisu „plen“.

„Vlast nema nikakvo interesovanje prema građanima, sem što ih vidi kao plen. Jasno se vidi da je vlast isključivo bavi okupacijom državnih institucija, javnih budžeta, presipanjem javnih budžeta u sopstvene džepove i u svemu tome su građani naprosto plen“, objasnio je i dodao da građanin koji predstavlja ono što građanin jeste – misleće, svesno biće, koje u sebi nosi građansku svest, je za njih nešto što je potpuno neprijateljsko.

Atanackovć je dodao i da spada u one koji smatraju da se ovoj vlasti treba suprotstaviti potpuno, jer se od ove vlasti apsolutno ništa dobro ne može očekivati. Govoreći o stanju u srpskom društvu i protestima, naveo je da su građani svesni, makar oni koji imaju pristup slobodnim medijima i informacijama, šta nam dešava

Kako je rekao, imamo situaciju da je na vlasti nešto što nije normalna politička opcija protiv koje se može boriti nekim uobičajneim političkim sredstvima.

„Imamo duboko kriminalizovanu vlast i mi sa sa tom vlašću moramo boriti u sklopu alternativnih mogućnosti kao što je ulica i protesti koji se trenutno događaju“, dodao je.

Smatra i da su građani ovde ponekad s pravom sumnjičvai prema politici, ali zahvaljujući protestima situacija se razjasnila po pitanju šta je sad opozicija:

„Imamo jednu jasnu političku situaciju u pogledu onoga što najviše ljude zbunjuje i nema dileme – imamo stotine hiljade građana koji učestvuju na protestima i tu su političke opcije koje i na ulici i u parlamenu zastupaju dosledne stavove“.

Kada su u pitanju duboke podele u društvu, Atanacković smatra da je upravo sada važno da se pojavi jedna jasna formulacija društva u kome želimo da živimo.

„Važno je na koji način ćemo sve te podele pretvoriti u vrednost. Ova vlast se kao vampir hrani našim podelama, ali mi sada imamo mogućnst da sve naše razlike plasiramo kao jednu normalnu civilizovanu političku utakmicu u koju ćemo ući kad se rešimo ove pošasti“, naglašava.

Dodao je i da sve što se sada dešava jedan važan put ka nečemu za šta više nećemo imati prilike, pa je važno ovaj put utemeljiti, jer je tragedija koja se dogodila u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar pokazala da smo društvo koje je na ivici ambisa i koje je jednom nogom u živom blatu.

Atanackoviće je rekao da sve što se sada dešava jeste posledica neodlučnosti i lažnih pomirenja, kada nakon 5. oktobra nisu iščupani koreni društvu devedesetih.

„Ne možete da se miririte sa nekim ko vam je uništio zemlju, ko vas je uveo u rat i posejao po celoj zemlji masovne gorbnice i počinio zločine koji su bacilli mrlju na ovo društvo“, istakao je.

Govoreći o stanju u srpskom obrazovanju, Atanacković je naveo da je poražavajuće što mladima nakon fakulteta ne pada na pamet da se bave poslovima u prosveti i da se bave nastavom.

„To je i logično kad vidite nakon ostavke ministra prosvete besmislen način izbora nove ministarke. Vidite i da državom vladaju naručioci lažnih diploma, vidite lažne dokore nauka, vidite silne plagijatore naučnih radova – čovek koji treba da se posveti obarzovanju ne može tu da pronađe uporište“, objasnio je Atanacković navodeći da se na taj način stvara društvo u kome ništa nije realno, u kome je svaka laž moguća i isplati se.

Go To Top
Skip to content