kontakt@zajedno-moramo.rs

ALARM! Vlast planira iskopavanje bakra i zlata oko Gružanskog jezera!

Gradski odbor Zajedno i Ekološki ustanak došli su do informacija da i dolina reke Gruže (opština Knić), kao i ceo gružanski kraj izgleda neće ostati pošteđen od strane rudarskih kompanija i njihovih istraživanja.

Stanovnici sela Leskovac, Guncati i Guberevac više puta su se sretali sa njima nepoznatim ljudima, koji su, kako su se predstavljali zaposleni u kompaniji “Stara Planina Resources” registrovanoj u Bugarskoj, a na njihovim njivama su istraživali prisutnost bakra, zlata i prateće polimetalične mineralizacije u okviru istražnog područja Kotlenik. Na većini dozvola koje su im izdate, a koje smo uspeli da vidimo stoje datumi iz prve polovine prošle godine, pa sve zanimaju rezultati istraživanja, kao i naredni koraci koje će kompanije preduzeti, budući da se sve radi u neposrednoj blizini akumulacije pijaće vode “Gruža” sa definisanom zonom zaštite od 500 metara, ali i reke koja stvara tu akumulaciju.

Miloš Srejović, aktivista Ekološkog ustanka i član gradskog odbora Zajedno:

– Da se u selima u okolini Gružanskog jezera nesto dešava saznali smo od meštana sela tog kraja koji su na svojim imanjima sretali nepoznate ljude dok su uzimali uzorke zemlje i kamenja za dalja ispitivanja u potrazi za bakrom i zlatom. Znajući kakve posledice to može da ima po okolinu i jezero iz kog ceo Kragujevac pije vodu od opština Knić i Kraljevo smo tražili sva dokumenta i dozvole koje su izdate za istražno područje Kotlenik, koje bi po nekim informacijama bilo oko 950 kvadratnih kilometara, pa možemo da pretpostavimo koliki bi bio obim katastrofe budući da se rude bakra i zlata ispiraju cijanidom. Takođe, znamo i da nećemo dozvoliti nikakvo trovanje naše zemlje, vode i vazduha, kao ni raseljavanje stanovništva koje bi bili logične posledice rudarenja, ali i o tome ćemo pošto stignu odgovori na pitanja i analize stručnjaka.

Upozorili smo javnost na vreme i očekujemo odgovore od nadležnih organa, a pre svega političkih predstavnika vlasti u Kragujevcu i Šumadiji.

Postavljamo pitanje gradonačelniku Kragujevca, Nikoli Dašiću, Srećku Iliću, predsedniku opštine Knić i Biljani Ilić Stošić, načelnici Šumadijskog okruga i narodnoj poslanici – DA LI SU ZNALI ZA OVA ISTRAŽIVANJA I ŠTA ĆE PREDUZETI DA SPREČE POSLEDICE RUDARENJE BAKRA I ZLATA KOJE SE ISPIRAJU CIJANIDOM OKO MESTA GDE SKORO CEO KRAGUJEVAC I REGION PIJU VODU?!

Go To Top
Skip to content