kontakt@zajedno-moramo.rs

Ženska mreža Zajedno: Zbog mentalnog zdravlja cele nacije moramo da dođemo do promena

Na današnji Međunarodni dan mentalnog zdravlja Ženska mreža stranke Zajedno upozorava na činjenicu da svaka osma osoba živi sa nekim mentalnim poremećajem.

Mentalno zdravlje nije i ne može biti pitanje individualnih životnih okolnosti već je ono uslovljeno stanjem u društvu, a prema tvrdnjama Svetske zdravstvene organizacije i izloženošću nepovoljnim društvenim, ekonomskim, geopolitičkim i okolnostima okruženja. Ove okolnosti uključuju siromaštvo, nasilje, nejednakost i zagađenu životnu sredinu koje povećavaju rizik od mentalnih poremećaja.

Kristina Milošević, međunarodna sekretarka i članica Ženske mreže stranke Zajedno upozorava na uticaje na naše mentalno zdravlje na negativan način koji dolaze sa svih strana:

„Iz ugla političarke u Srbiji, mogu slobodno reći da je mentalno zdravlje građana, a pogotovo građanki Srbije ozbiljno ugroženo. Sa nacionalnih frekvencija nas truju mržnjom, lažima, podelama, slušamo o fizičkom i psihičkom maltretiranju žena i dece u Srbiji, svakog dana. Slušajući o svim ubijenim ženama, žrtvama nasilja, o tučama u školama, o mogućim sukobima u zemlji i sve to u informativnim emisijama koje nižu ovakve vesti jednu za drugom iz dana u dan, svi smo uznemireni, u strahu. Taj osećaj nas ne napušta i neće nas napustiti, sve dok ova vlast pokušava da se održi isključivo na strahu građana. Zbog toga je bitno da se napravi promena, da se konačno oslobodimo, izađemo iz svih ovih otrovnih podela i učinimo Srbiju boljim mestom za život. Zajedno, zbog svega, a pogotovo zbog mentalnog zdravlja cele nacije, moramo da dođemo do promena“, izjavila je Milošević.

Ženska mreža stranke Zajedno se zalaže za dostupno javno zdravstvo u okviru kog je moguće da svi građani i građanke Srbije blagovremeno dođu do kvalitetnih preventivnih i terapijskih pregleda, negovanje društva demokratije i stvaranje strukturnih preduslova za društvo u kome je mentalno zdravlje jedno od političkih prioriteta – društvo bez nasilja, siromaštva i gladi, zdrave životne sredine.

Go To Top
Skip to content