kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelenović: Vesić otima od građana desetine milijardi evra i poklanja ih tajkunima

Kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Nebojša Zelenović ukazuje na podatke koji dokazuju da pokušaj vlasti da ukine naknadu za konverziju zemljišta kroz Zakon o planiranju i izgradnji predstavlja veliki pljačku građana Srbije.

„Koliko treba da bude velika pljačka, da bi se nazvala pljačkom veka. Koliko treba da se otme novca od građana Srbije, da bi se to nazvalo baš, baš velikom pljačkom“, pitao je ministra Vesića u Narodnoj skupštini Zelenović.

Kopredsednik stranke Zajedno upozorava da se prema svim dostupnim podacima, a koje vlast tendeciozno krije od građana i narodnih poslanika, Zakonom o planiranju i izgradnji priprema najveća pljačka grašana Srbije do sada.

Zelenović je u Skupštini pokazao dokument Ministarstva građevine u čijoj se tabeli pominje 5124 hektara zemljišta koje pripada preduzećima koja su privatizovana a koje bi novim zakonom bilo predato privatnim kompanijama i licima bez naknade.

„Više od 1200 hektara tog zemljišta je prve kategorije i nalazi se na eksluzivnim lokacijama u velikim gradovima privenstveno u Beogradu. Ministarstvo je još 2015. godine vrednost tog zemljišta procenilo na 780 miliona evra – s obzirom na rast cena nekretnina, a naročito građevinskog zemljišta to danas vredi više od 3 milijarde evra!“, rekao je Zelenović.

Ministar Vesić svo vreme ponavlja kako će nas ovim zakonom izvesti iz vremena socijalizma, podseća Zelenović koji se pita da nije malo skup taj prelaz: „Vi ste rešili da nas spajate sa tim kapitalizmom tako što ćete nas oštetili za desetine milijadi evra“, poručio je Zelenović Vesiću.

Zelenović se poziva i na još jednu računicu koje su izneli relevantni stručnjaci za urbanizam i nekretnine.

„Brodogradilište Beograd se nalazi na 220 hektara ekskluzivnog zemljišta u glavnom gradu. Vlasnik bi na tom zemljištu mogao da izgradi čak 4 milona kvadrata nekretnina od čega bi prihodovao čak 16 milijardi evra. A vidite brodogradilište je kupljeno za svega 550 miliona evra bez vlasništva nad zemljištem. Ukoliko Vesić pokloni ovo zemljište investitoru građani gube milijarde koliko vredi to zemljište, a još više će vredeti kao izgrađeno i taj profit će odlaziti privatnicima a ne u javne budžete“, upozorava Zelenović.

Go To Top
Skip to content