kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelenović: Tražimo razdvojene izbore

Na tribini „Da li je pravda dostižna u Srbiji?“ u Čačku, kopredsednik stranke Zajedno, Nebojša Zelenović, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, Robert Kozma iz Zeleno-levog kluba “Ne davimo Beograd” i Zdravko Ponoš lider pokreta “Srce” istakli su da je glavna poruka opozicije da traže razdvojene izbore i da je na predsedniku države da odgvori na njihov zahtev.

Kopredsednik stranke Zajedno izjavio je na jučerašnjoj tribini u Čačku da za 10 godina vlasti SNS-a nikad dalje nismo bili od onih vrednosti u koje verujemo i da nikada dalje nismo bili od evropskog puta i pravde.

„Verujem da je budućnost u normalnom, uređenom društvu moguća i da je važno da ta društva donose važne političke odluke. Puno je šansi propušteno, ali moramo se boriti“, istakao je Zelenović.

S druge strane, kako je dodao, građani vode svoje male borbe, svakoga dana.

„Jedino zajedno želimo da pravimo šira partnerstva sa ljudima sa kojima delimo vrednosti kako bi borba bila moguća i pobeda u njoj izvesna. Za nove izbore moramo biti spremni, ne treba trošiti vreme, već napraviti dobre dogovore i krenuti među ljude. Nema medija, nema televizija. Nije bilo ni devedesetih, pa su se ljudi okupili i krenuli od grada do grada, od opštine do opštine i od sela do sela i pričali sa ljudima“, rekao je Zelenović i dodao:

„Mi treba da se dogovorimo da li možemo u jednom trenutku da uspostavimo red. Pokušano je to više puta. Puno je propuštenih šansi, ali ajde da ne kukamo za tim što je bilo već da vidimo šta možemo da uradimo sad i da naučimo iz svih grešaka“.

 

 

Kako je u svom daljem izlaganju na tribini objasnio, Srbija ja do skoro imala najskuplje gorivo u Evropi, zato što je država odlučila da u svoju cenu doda 80% za uzimanje za akcize i PDV, to nijedna druga država u Evropi nije uradila.

„Danas kad odete na pijacu luk je 160 do 200 dinara, a bio je 40 ili 50. Na televiziji vam zatimkažu da je inflacija 16%. Kako 16% ako je cena bila 40, a sad 200 dinara. Jogurt je bio 20, sad je 50 dinara. To je rezultat ove vlasti. Najbolje se rezultat ove vlasti vidi kad odete u prodavnicu. Bez ekonomske snage ne možete da napredujete. Ovo ludilo sa cenama može da se zaustavi tako što će se zaustaviti bespotrebno i štetno trošenje novca na megalomanske projekte i zaustaviti bahato trošenje tj. uzimanje od građana i presipanje u džepove pojedinaca. Treba uvesti finansijsko upravljanje i kontrolu jer bez tog sistema Srbija ne može u EU. I to svako javno telo u Srbiji mora da uvede. Kada se uvede svako će moći da prati koliko troši bilo koja javna služba u državi. To niko do sad nije uveo, a tek SNS neće”, zaključuje Zelenović.

Kako je istakao, državni revizor je u Srbiji uštedeo 50 milona evra, dok je njegov tim u Šapcu za 5 godina je uštedeo 100 miliona evra samo zahvaljujući javnim nabavkama. Milijarde evra mogu da se uštede i ulože u poljoprivredu, da svaki poljoprivrednik ima 300 evra po hektaru, da ne mora da čeka da uđemo u EU da bi odatle nešto dobio.

„Moguće je da imamo najjeftinije grejanje, vodu, struju i kanalizaciju. Razlog do kog je došlo do poskupljenja struje u prethodnih nekoliko godina je Mića Grčić. Ne postoji nijedan ekonomski parametar zbog koga bi struja morala da bude skuplja. Naša cena struje se ne zasniva na međunarodnim parametrima i nikakve veze nema uticaj cena na tržištu u Evropi sa cenama tržišne struje u Srbiji. Sve zavisi od nas, a pošto je Grčić napravio štetu koja se meri u milijardama koja još nije utvrđena, ta šteta se prebacila na građane i na privredu i mi svi zobg Grčića i ove vlasti plaćamo struju skuplje. Je l to pravedno? Nije pravedno da mi plaćemo štetu vlasnika pečenjare koga je ova vlast dovela da upravlja EPS-om. Stvari u EPS-u se mogu dovesti u red za 6 meseci i on bi proizvodio više novca nego što ga troši“, istakao je Zelenović i dodao:

„Za 4-5 godina je moguće stabilizovati situaciju u državi i ispuniti sve zahteve koji se traže od Srbije da bi ušla u EU. To sad nije moguće jer imamo ovakvu vlast. Ova vlast neće popraviti situaciju u medijima kao ni vladavinu prava ni rad institucija. Neće jer znaju da kada bi to popravili mi bismo stigli u EU, ali oni ne žele u EU jer tamo postoji neki red. Kad imate uređenu državu koja ima stabilnu ekonomiju, izvesnost, ulaže u prave projekte, onda postanete interesantan partner i EU. Kad se to otvori kao tržište, onda će biti 500 evra po hektaru subvencija za poljoprivrednike. Sada, imamo štetu od 200 miliona evra na pšenici i kukuruzu, samo na te dve kulture zato što nisu mogle da se izvoze nekoliko meseci kad je bila dobra cena. Sad su puni silosi ali nemaju kome da prodaju i sad su svi u gubitku. Umesto da prodamo hranu, da zarade i poljoprivrednici i država, mi opet pričamo kako pomoći poljoprivrednicima“.

Go To Top
Skip to content