kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelenović: Svi se slažemo da treba zajedno da se borimo protiv kriminala i za bolji život građana

Na tribini koju su u Vršcu sinoć organizovale stranka Zajedno, Demokratska stranka, stranka Srbija centar i Rumunska partija, kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Nebojša Zelenović je izneo predlog tačaka oko kojih se proevropska opozicija može povezati i zajednički izaći na predstojeće izbore.

„Ima razlika među strankama, postoje različite pozicije po nekim temama. Ali se svi i te kako slažemo da treba zajedno da se izborimo protiv koprupcije i kriminala koje imamo u našem društvu. To može biti jedna zajednička tačka – da se odmah nakon izbora donesu zakoni o lustraciji, zakon o poreklu imovine, zakon o tužilaštvu i tužilačkoj policiji i svi zakoni koji će dovesti do toga da institucije budu efikasnije i počnu da rade svoj posao odmah“, rekao je Zelenović.

On veruje da je druga tačka oko koje bi opozicija mogla da se dogovori vezana za probleme sa inflacijom i ekonomijom koja je u lošem stanju.

„Hajde da stavimo tu inflaciju pod kontrolu – to može da se uradi“, rekao je Zelenović koji je pojasnio da postoje konkretne mere kojima je moguće to rešiti. Deo tih mera je vezan za enormno trošenje, zatim za naduvane cene javnih radova, za odsustvo kontrole u javnim nabavkama kao i za baziranje ekonomije na poljoprivrednoj proizvodnji.

„Mi nemamo dovoljno životnih namirnica domaćeg porekla – dakle, ne možemo da proizvedemo čan ni za sebe. To znači da smo prinuđeni da uvozimo, a uvozimo po evropskim cenama a imamo srpske plate. I može Vučić da pomogne građanima sa po 10, 15, 20 hiljada, ali to nije rešenje – to se potroši za nekoliko dana sa ovakvim cenama“, rekao je Zelenović.

Prema Zelenoviću rešenje je u jačanju domaće poljoprivredne proizvodnje što podrazumeva čitav set mera kako bismo imali našu hranu a da se zatim stabilizuju cene onoga što uvozimo. Takve mere bi morale da vode tome da imamo jeftinu i zdravu hranu za naše građane ali i da seljaci i država mogu da zarade.

Još jedna tačka povezivanja opozicije, smatra Zelenović, može da bude dogovor oko toga da se trajno zabrani rudarenje litijuma i bora u Srbiji.

„Možda to nije tako važno za ljude u Vršcu kao što je važno onima u Loznici ali bi ovakva zabrana mogla da vodi i ka rešenjima problema nekih sredina koja nisu ugrožena rudarenjem. Ako se bude kopao litijum u Jadru neće biti vode za Zapadnu Srbiju – biće ugrožena nalazišta vode u Mačvi kojima bi se mogao snabdevati i Zrenjanin. Tu ima vode za 14 gradova kao što je Zrenjanin koji muku muči sa vodom“, rekao je Zelenović.

Kopredsednik stranke Zajedno veruje da je nakon pobede opozicije na izborima sve ovo moguće i nužno da se uradi.

„To nije lak posao, ali za jednu ozbiljnu buduću vladu to je oko dve godine teškog rada – to je potrebno kako bismo zaustavili raspad Srbije. Ako to uspemo onda ćemo kao drštvo moći da odgovorimo i na sve druge otvorene probleme ali je potpuno drugačije ukoliko se to radi u jednoj demokratskoj atmosferi i ukoliko u svemu tome učestvuju i građani koji mogu da se pitaju i čiji se glas čuje. Verujem da zajedno možemo doći do toga“, zaključio je Zelenović.

Na tribini „5. oktobar- Uspećemo ponovo!“ u Vršcu govorili su pored Nebojše Zelenovića i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš i predsednik Rumunske partije Jon Sfera.

Go To Top
Skip to content