kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelenović: Srbija da oberučke prihvati konferenciju

Ideja za održavanje međunarodne konferencije o rešavanju pitanja Kosova dobija sve veću podršku, nakon što je predlog izneo albanski premijer Edi Rama, ideju je podržao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Nebojša Zelenović smatra da je takva konferencija prilika za ostvarivanje trajnog mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

Pozdravljamo ideju o održavanju međunarodne konferencije na kojoj bi se razmatralo rešenje kosovskog pitanja. Srbija treba oberučke da prihvati održavanje te konferencije i da se tu napravi dogovor o celom Zapadnom Balkanu. Jako dugo zagovaramo ovu ideju i drago nam je da je ona konačno došla na agendu međunarodnih institucija“, rekao je Zelenović.

On dodaje da je koncept postojećih pregovora Beograda i Prištine zasnovan na tome da će strane u pregovorima same da sprovedu ono oko čega su se usaglasile. I veruje da je očigledno da takav mehanizam ne funkcioniše. „Međunarodna konferencija bi imala kapacitet da predvidi sistem nagrada i kazni za stranu koja odbije da sprovede sporazum“, dodaje Zelenović.

I ranije smo govorili da bi dogovori postignuti na međunarodnoj konferenciji morali da garantuju punu autonomiju za Zajednicu Srpskih opština na Kosovu, demilitarizaciju Kosova, zaštitu javne i privatne imovine, autonomiju za crkve i manastire kao i da Kosovo ne može da se ujedini sa Albanijom bez saglasnosti ZSO-a i srpske zajednice“, uveren je Zelenović.

Kopredsednik stranke Zajedno smatra da bi takva konferencija morala da uključi sve države Zapadnog Balkana i da se zasniva na principima nemenjanja granica i davanja jasne evropske perspektive za ovaj region, kao i da se kao ciljevi mogu postići formulisanje zajedničke odbrambene politike usaglasene sa odbrambenom politikom EU i formiranje ekonomske zajednice Zapadnog Balkana u kojoj bi granice bile obrisane.

On se osvrnuo i na odnos međunarodne zajednice prema vlastima u Srbiji u kontekstu napora da se dođe do rešenja pitanja Kosova.

Važno je i da međunarodni činioci uzmu u obzir političko stanje u Srbiji, odnosno konferencija bi morala da uključi i opozicione glasove pošto je sasvim jasno da veliki deo naše populacije ne veruje da Vučić i njegov režim mogu, niti da uopšte žele da grade trajni mir u našem regionu. Da su oni hteli da postignu dogovore mogli su to da učine i do sada. Ta konferencija ne sme postati poligon za novo pranje Vučića od odgovornosti za nasilje, mržnju i podele koje stvara a protiv čega građani masovno protestuju. I ne smemo zaboraviti da mu, kada se govori o odnosu prema Kosovu, u tome u velikoj meri pomaže i njegov kolega Kurti koji takođe nije faktor stabilnosti u regionu, već upravo suprotno“, izjavio je Zelenović.

Verujem i da bi takva konferencija mogla da ponudi Zapadnom Balkanu perspektivu brzog članstva u Evropskoj uniji. Takvo osnaživanje sigurnosti uz pospešivanje ekonomske, kulturne, obrazovne i zdravstvene saradnje bi za 20 miliona ljudi na ovom prostoru značilo i jasnu perspektivu boljeg života“, zaključio je Zelenović.

Go To Top
Skip to content