kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelenović: Pokušaj ukidanja anketnog odbora je pokušaj ukidanja demokratskog učešća građana

Pokušaj ukidanja Anketnog odbora za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u Srbiji, 3. i 4. maja, je uzurpacija vlasti i novi pokušaj bežanja od odgovornosti, smatra kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Nebojša Zelenović.

„Ovo je još jedno besramno korišćenje tuđe patnje i bola koje vlast pokušava da predstavi kao navodnu empatiju i tako ukine ovaj odbor čije su formiranje prethodno pod pritiskom javnosti podržali. Sada se plaše da bi taj odbor i ta javnost mogli da dovedu do saznanja o količini političke odgovornosti ovo režima za tragedije koje su nam se desile početkom maja“, rekao je Zelenović.

Međutim, on dodaje da Odbor mogu da ukinu samo poslanici koji su za njegovo osnivanje i glasali, a ne jedno anonimno saopštenje pisano u predsedništvu a objavljeno na sajtu skupštine

Zelenović podseća i na značaj osnivanja anketnog odbora i važnost nastavka njegovog rada.

„Tragedije koje su se desile dotiču celo naše društvo koje je nepodeljeno u mišljenju da se neke stvari moraju menjati. Većina građana ima potrebu da razume šta nam se, kako i zašto dogodilo i kojim putem želimo da nastavimo da razvijamo naše društvo. To je jedan, slobodno možemo reći, preloman trenutak za naše društvo i potrebne odgovore nam ne mogu dati samo tužilaštvo i sudovi već je važno da se što veći broj institucija uključi u analiziranje nastale situacije i traženja za društvo najboljeg izlaza iz nje“, smatra Zelenović.

On još jednom podseća i na to da Anketni odbor i njegove nadležnosti ne zalaze u istražni postupak što je strepnja dela javnosti. I dodaje da je pokušaj ukidanja anketnog odbora još jedan pokušaj ukidanje mogućnosti demokratskog učešća građana u javnom i političkom životu pošto su zahtev za osnivanje odbora podneli i u njegovom radu učestvuju – narodni poslanici i poslanice kojima su upravo građani na izborima dali legimitet da ih predstavljaju i rade u njihovom interesu.

„A to koliko građani zapravo žele da se o ovome govori i koliko očekuju odgovornosti od političara pokazuju i masovni protesti koji se već dvanaest nedelja održavaju po mnogim gradovima Srbije. To su građani koji žele da povrate suverenitet nad demokratijom koju ova vlast uzurpira potezima kao što je pokušaj ukidanja anketnog odbora“, zaključuje Zelenović.

Go To Top
Skip to content