kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelenović: Ozbiljne države ne prepuštaju javna preduzeća kriminalcima i kumovima

Dok se građani na masovnim protestima bore protiv nasilja, mržnje i podela koje ova vlast stvara – zlo ne spava. Zakon o upravljanju privrednim društvima koji je Vlada usvojila je nova pretnja nasiljem pošto otvara vrata privatizaciji naših javnih resursa, dobara i usluga a upravo je privatizacija jedno od najvećih nasilja koje je naš narod doživeo i koje još preživljava.

„Podsećam da privatizacija nije samo direktna prodaja na doboš kako se to kaže, već je privatizacija i uvođenje privatnog kapitala u upravljanje strateškim preduzećima, rasprarčavanje i prodaja delova preduzeća, kao i autsorsovanje delatnosti. To stvara veliki prostor za korupciju i arčenje naših javnih budžeta što ova vlast obilato koristi. Zbog takve privatizacije mi imamo sve manje prehrambenog i energetskog suvereniteta, naše reke su zarobljene u cevima, radnici su postali robovi a i lečimo se kod privatnika – ukoliko to možemo da priuštimo“, rekao je Nebojša Zelenović, narodni poslanik i kopredsednik stranke Zajedno.

On kaže i da, ukoliko je ideja da se dođe do stručnog i profesionalnog upravljanja javnim preduzećima to se može uraditi i bez promene vlasničke strukture u javnim preduzećima

„Međutim, kriminalnoj SNS vlasti to nije u interesu već bi da još više kontrolišu ko, šta i kako radi upravo u njihovom interesu a ne u interesu naroda i države. Neće oni transformacijom preduzeća dovesti stručnjake već će njihovi poslušni maheri za skrivanje korupcije rasterati i one stručne i vredne ljude koje i dalje imamo u tim preduzećima“, dodaje Zelenović.

On se takođe smatra da Evropska unija sigurno nije tražila od Srbije da promeni vlasničku strukturu svojih javnih preduzeća.

„To je lažni argument kojim SNS pokušava da prikrije svoje stvarne namere a to je da svojim tajkunima obezbede još više profita a sebi veću kontrolu nad resursima i životima ljudi u Srbiji. Ozbiljne države ostavljaju u javnom vlasništvu preduzeća koja upravljaju značajnim resursima i uslugama, to se ne prepušta kriminalcima i kumovima“, zaključuje Zelenović.

Go To Top
Skip to content