kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelenović: Ovo nije Odbor za finansije, već odbor za zaduživanje

Na današnjoj sednici Odbora za finansije, kopredsednik stranke Zajedno, Nebojša Zelenović istakao je da neće podržati predloge za nova zaduženja Republike Srbije. Kako je u svom obraćanju na sednici Odbora obrazložio, zaduženje će biti 529 miliona evra i zatražio odgovor na pitanje kolika su zaduženja Republike Srbije nakon svake sednice Odbora.

“Ovo je 17. sednica Odbora. Ja molim službu, ako je ikako moguće, da nam kaže koliko smo se posle svake sednice Odbora zadužili i da imamo uvid u to koliko smo se po sednici do sada zaduživali. Sednice služe tome da čujemo za šta ćemo novo da se zadužimo jer nam je Vlada po hitnom postupku poslala predlog, a mi isto tako, hitno, predlog moramo usvojiti”, rekao je Zelenović.

Zelenović je dodao da se zadužujemo sa kreditom od 5,25% što ide u prilog činjenici da ni kredit nije zapravo povoljan.

“Mi sad kupujemo i plaćamo ruski gas, a možda bi da smo imali drugačije odnose i postavljenu spoljnu politiku dobili i neki drugi gas po povoljnijoj ceni. Ta opcija uopšte nije razmatrana, ali se ovde prikaže da smo mi malo i za Evropu tako što uzimamo kredite od evropskih banaka. Kada država treba da kaže da je za EU onda evropski put izgleda tako što uzimamo skup kredit od Evropske banke”, istakao je Zelenović i dodao:

“Sve ovo zavisi od toga kakvu vi poziciju zauzimate i u međuanrodnoj politici. Ovako u EU nećemo stići jer ćemo na tom putu verovatno bankrotirati”.

Zelenović je u svom obraćanju na sednici Odbora za finansije istakao da nije jasno zašto Srbija uzima kredit od 40 miliona evra za razvoj infrastrukture u dualnom obrazovanju.

“Šta tačno košta 40 miliona evra? Novac je namenjen za 12 regionalnih centara, a ne o 112 u kojima će verovatno ljudi bliski vladajućoj stranci da se zaposle, a da zatim oni objašnjavaju kako treba da izgleda dualno obrazovanje. Za dualno obrazovanje treba ugovor između firme i škole da deca idu na praksu i tamo nauče posao, a nakon završene prakse dobiju mogućnost da se u toj firmi i zaposle”, rekao je Zelenović i dodao:

“Šta košta 176 miliona evra? Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava na razvijanju svesti, znači plaćate 176 miliona evra da se razvije svest u lokalnim samoupravama o tome da se dešavaju klimatske promene? Vidite koja je temperatura danas, a koja je bila u februaru i sad ćete da jačate svest za 176 miliona evra?”.

“Treća stvar, projektno upravljanje i podizanje svesti. Mi treba nekoga da platimo da kaže da treba da se sadi više drveća, da treba da se pokupi smeće, da se urade prečićači otpadnih voda. Polovina lokalnih samoupravi u Srbiji i dalje ne iznosi smeće sa svoje teritorije. Koliko vlasti treba da se promeni da počne da se iznosi smeće? I za to treba da angažujemo Francusku razvojnu agenciju i da im platimo milion evra da oni nauče nas da iznosimo smeće?”, rekao je Zelenović i zaključio:

“Kad imate pokupljeno smeće, prečišćenu vodu, infrastrukturu vodovodnu i kanalizacionu onda dobijete kompanije koje dolaze bez subvencija. Ovakav nesvestan sistem je mnogo skup, 176 miliona evra skup”.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top