kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelenović: Možemo imati najjeftiniju struju, vodu i grejanje u Evropi

Na tribini „Kako do uređene države“ koju je juče u Lazarevcu organizovao „Za naš Lazarevac“, Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke zajedno i narodni poslanik je istakao da građani Srbije mogu imati najjeftiniju struju, vodu i grejanje u Evropi.

Na samom početku razgovora u punoj sali objekta apoteke Mladost, Nebojša Zelenović je istakao da kada opozicioni akteri dođu na vlast moraju menjati paradigmu i ne smeju raditi kao sadašnja vlast. „Ništa ne može da se radi kako se radilo, sve mora da se radi drugačije ili u protivnom nećemo uspeti“, rekao je Zelenović.

Odgovarajaću na pitanje o visokim cenama hrane Zelenović je rekao:

„Puno stvari više košta ovde nego bilo gde u Evropi. Kako je to moguće? Nema reda, poptuno su upropastili stočni fond, za 11 godina potpuno su upropastili i fond muznih krava i fond tovnih svinja i onda morate da uvozite hranu, a to znači da se dosta toga mora platiti. Zato smo u situaciji da stvari koštaju mnogo više nego što ljudi mogu da plate.“

On je podsetio da kao jednu od mera kojima bi se postigla kontrola cena hrane, a koje predlaže stranka Zajedno jesu subvencije od 300 evra po hektaru za poljoprivrednike.

S obzirom da se razgovor vodio u Lazarevcu gde su radnici EPS-a pokrenuli proteste fokus je bio na ovom javnom preduzeću i energetskim pitanjima.

„Jedino EPS kao javno preduzeće može da bude motor razvoja Srbije i garant zelene energetske tranzicije. Znamo kako to da uradimo, probali smo već u Šapcu, javna preduzeća mogu da investiraju novac u svoje korisnike i da kroz ta ulaganja zapravo doprinesu kvalitetu usluga i doprinesu razvoju sistema“, istakao je Zelenović.

On je govorio o primeni javnog esco modela koji je testiran u Šapcu gde je dao i dobre rezultate.

„Taj model podrazumeva da javna preduzeća ulažu novac u svoje korisnike, odnosno u infrastrukturna poboljšanja kod korisnika, koji onda kroz plaćanje usluge i istovremene uštede koja se desi u domaćinstvima to onda vraćaju“.

„Takvim ulaganje u energetsku efikasnost se može doći do toga da građani troše manje energije čime se zapravo stvaraju uštede. Takav sistem mogu da koriste i toplane i vodovodi i svi drugi javni sistemi“, objasnio je Zelenović.

Kopredsednik stranke Zajedno veruje da je to moguće realizovati ukoliko vratimo poverenje koje su građani imali u javna preduzeća, kao i da su tako mogući i drugi boljitci:

„Imaćemo najjefitinu cenu struje u Evropi, imaćemo najjefiniju vodu i kanalizaciju i prečišćavanje otpadnih voda, najjeftinije grejanje u Evropi. To je moguće! I mi znamo kako se to radi“, rekao je Zelenović.

Uz primenu pravih mera EPS bi mogao da ostvari profit od 2 milijarde evra na godišnjem nivou veruje Zelenović.

„Takav EPS bi mogao da postavlja solarne panele na svaku kuću u Srbiji, a zamislite da još u proizvodimo te solarne panele kod nas. Tako nešto je moguće za nekoliko godina uraditi u celoj zemlji što bi značilo i otvaranje oko 8.000 novih radnih mesta“, veruje Zelenović.

On je istakao i da smanjivanjem potrošnje struje koju dobijamo iz uglja stvaramo i zdraviju životnu sredinu odnosno obezbeđujemo zdraviji i duži život za sve građane. „A ni jedan rudar ne mora ostati bez posla!“, istakao je Zelenović.

Na tribini su pored Nebojše Zelenovića, govorili i dr Zoran Lutovac, Zdravko Ponoš i doc. Biljana Đorđević.

Go To Top
Skip to content