kontakt@zajedno-moramo.rs

Zašto gradonačelnica Niša ćuti?

Nakon 29 dana ćutanja od strane SG Niša i gradonačelnice, juče je organizovan drugi protestni skup građana Niša protiv Rešenja kojim se oduzima pravo korišćenja pašnjaka, Beli vrh, u površini od 39 hektara.

Protest je ovaj put održan ispred Skupštine Grada Niša, gde je za meštane Gornjeg Matejevca i doneta ova sramna Odluka.
Skupu se obratio Petar Popović – meštanin, Dragana Milutinović – advokatica i Slaviša Dinić – meštanin, odbornik u GO Pantelej i organizator protesta.

Govornici su ukazali na značaj i važnost ove parcele za selo Gornji Matejevac i sam grad Niš, obzirom da se parcela nalazi na periferiji, na samo 10-ak kilometara od centra grada i da se vidi iz svih delova grada, za koji je prirodni filter vazduha.

Petar Popović, meštanin koji se posle više godina vratio u svoje mesto da živi zbog čistog vazduha, zdrave hrane i prirode je istakao da je zabrinut zbog ovakve odluke gradskih čelnika i da je odlučan da sa svojim komšijama odbrani pravo svog sela na Beli vrh.

Advokatica Dragana Milutinović je istakla da će protiv ove nezakonite odluke da bude pokrenut upravni spor i da će od Upravnog suda zatražiti poništaj ovog rešenja, ali i da će protiv predlagača i donosioca ove odluke podneti krivične prijave, jer se nezakonitim donošenjem ove odluke bez obrazloženja zašto se donosi, sa kojom namenom, u čije ime i za čiji račun, stiče utisak da postoji namera pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Slaviša Dinić, meštanin i odbornik u Skupštini GO Pantelej je istakao da je danas neophodna hrabrost da se štiti sopstvena imovina, ali da Gornji Matejevac neće da se preda i da će svoju borbu da nastavi dok se ova odluka ne poništi. Pozvao je Skupštinu Grada Niša da na sednici zakazanoj za sutra, 25.5.2023.godine, uvrste kao tačku dnevnog reda zahtev za poništaj ove odluke.

Apelovali su i na Službu za katastar nepokretnosti u Nišu da ne vrši upis prava po osnovu ove nezakonite i sramne odluke Grada Niša, jer je ista ništava i ne proizvodi pravnu snagu, a što je katastar dužan da prati po službenoj dužnosti.

Protest je organizovala neformalna grupa građana „ZA ODBRANU BELOG VRHA“.

Go To Top
Skip to content