kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno za Jagodinu: Da li Mona fashion kupovinom poljoprivrednog zemljišta krči put za Rio Tinto?

Kompanija Mona fashion, koja je u vlasništvu brata ministra Momirovića, kupila je na javnom nadmetanju poljoprivredno zemljište društvenog preduzeća AIK Jagodina u stečaju, po znatno nižoj ceni od tržišne, uprkos činjenici da vrednost zemljišta u Jagodini raste iz godine u godinu. Iz povereništva stranke Zajedno u Jagodini strahuju da bi ovo mogao biti uvod u jače prisustvo kompanije Rio Tinto u ovom kraju.

Kompanija Mona je kupila oko 60 hektara zemljišta u seoskom području Jagodine, što je dovelo do velikog uznemirenja javnosti, posebno zbog činjenice da je pretežna delatnost preduzeća Mona daleko od poljoprivrede kao Zemlja od Marsa.

Da je Mona enormno profitirala ovom kupovinom, govore i uporedni podaci iz objavljenih finansijskih izveštaja. Poređenja radi, Mona je za hektar poljoprivrednog zemljišta u Pomoravlju dala oko 1.200 evra, dok je trenutna tržišna cena u selu Siokovac od 4.000 do 5.000 evra po hektaru.

„Zabrinjava i činjenica da je čak i Grad Jagodina za kupovinu zemljišta istog preduzeća AIK, u Kočinom selu, 2013. godine platio oko 3.100 evra po hektaru. Deset godina kasnije, jedno privatno preduzeće, plaća 2,5 puta manje nego država, uprkos velikoj potražnji na tržištu“, kažu u stranci Zajedno iz Jagodine.

Oni kažu da je lokalna javnost s pavom uznemirena pošto nisu jasne namere privilegovanih bogataša bliskih režimu. „Da li možda trenutno ne profitiraju dovoljno, pa im treba poljoprivredno zemljište iz jagodinskih sela i šta se krije iza kulisa ovakve prodaje“, pitaju u stranci Zajedno.

Lokacije zemljišta koje je kupila Mona je to što izaziva sumnju, jer se neka sela nalaze i na Rio Tintovoj rudnoj mapi koja je bila dostupna javnosti. Javna je tajna da je bilo nekih istražnih radnji u Pomoravlju, daleko od očiju javnosti“, navode iz Zajedno.

Iz jagodinskog povereništva stranke Zajedno veruju da moramo da prestanemo da se delimo i da se svim snagama suprotstavimo koruptivnom režimu, koji ne brine o gradu ni državi, već isključivo brine o profitu privilegovanih tajkuna.

„Činjenica je da par hiljada pojedinaca u Srbiji živi svoj život iz snova, zgrće basnoslovno bogatstvo, dok deli između sebe zemlju koja pripada svima nama. Vlast je povukla Zakon o eksproprijaciji, ali je na mala vrata donela Zakon o planiranju i izgradnji, koji investitorima i tajkunima daje veća prava nego ikada do sad. Moramo da se trgnemo iz apatije, inače ćemo se probuditi u tuđoj zemlji“, poručuju iz stranke Zajedno Jagodina.

Go To Top
Skip to content