kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno za Jagodinu: Da li Jagodince čeka hladna zima zbog višegodišnje blokade Toplane?

Stanovnici Jagodine zabrinuto čekaju zimu, jer grejanje nije počelo, uprkos niskim temperaturama. U JP Toplana tvrde da će radijatori biti topli od petka, uprkos činjenici da preduzeće ima velika dugovanja i da je u blokadi 1094 dana.

Jagodina je jedan od tri grada u Srbiji, gde grejanje nije krenulo 15. oktobra, iako je jutarnja temperatura iznosila +2 stepena Celzijusa.

Grejanje pored 5.600 stanova i poslovnih prostora, nemaju ni vrtići, škole, ni Gerontološki centar.

Preduzeće JP Toplana iz Jagodine, kašnjenje pravda «kapitalnim radovima na toplovodu i jer se gubilo mnogo vode iz sistema», navode u svom saopštenju. Iz JP najavljuju da će od petka 20.10. svi korisnici dobiti grejanje.

„Zabrinjava činjenica da je rekonstrukcija toplovoda započeta, ali ne i završena na vreme. Razlog je možda ne samo u nedostatku stručnog kadra, već i nagomilanim obavezama prema dobavljačima. Po podacima Narodne banke Srbije, JP Toplana nalazi se u blokadi 1094 dana, a na današnji dan blokirana je za ukupan iznos od 484.362.495,78 dinara“, kaže Anica Gajić poverencija stranke Zajedno u Jagodini.

„Iz Toplane tvrde da će grejanje početi u petak, a prognoze govore da će krajem sedmice temperatura dostići i do 28 stepeni. Pa koga oni zavaravaju?“, pitaju u stranci Zajedno.

„Javna je tajna da je više javnih preduzeća u višegodišnjim blokadama, među njima su Toplana, Opšta Bolnica i Dom zdravlja. Poražavajuće je da svakog meseca, kada puštaju zarade zaposlenima, neke ustanove otvaraju nove račune, pa prenose novac dok ih neki poverilac ponovo ne blokira. Istovremeno, vlast obećava neka putovanja, kule i gradove, dok stanovništvo duplira račune za struju, da ne bi cvokotalo po stanovima. Pratićemo s pažnjom rad svih ustanova pod ingerencijom lokalnih moćnika i obaveštavaćemo javnost“, poručuje Gajić iz stranke Zajedno Jagodina.

Go To Top
Skip to content