kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno: Pozivamo državu da osudi nasilje nad Noom

Noa Milivojev bila je transrodna devojka. Pronađena je ubijena, u delovima u plastičnim kesama. Na dan kada je nestala imala je roze haljinu i roze kikice. I samo 18 godina. Noa nije prva transrodna žrtva u zemlji u kojoj se ne poštuje niti jedno ljudsko pravo, u društvu u kom je LGBTQ zajednica progonjena, a transrodne osobe prve na meti mrzitelja. Teret diskriminacije i maltretiranja sastavni je deo njihovog života. Nažalost, i nasilna smrt je utkana u njihovu svakodnevicu.

U zemlji u kojoj su i žene degradirane, ubijane u porodičnom nasilju i zlostavljane, u kojoj deca ubijaju jedna drugu, mi nismo sposobni da pronađemo mesto za najugroženije članove našeg društva. Društvo koje mrzi najslabije nije slobodno društvo.

Osećamo duboku tugu i očajanje zbog mračnog vremena, zbog smrti koje se nižu, zbog ogromne mržnje prema našim sunarodnicima za koje ne pronalazimo neophodan odnos poštovanja i ne pružamo im priliku za dostojanstven život.

Stranka Zajedno zahteva od države da glasno osudi nasilje nad Noom i jasno pokaže poštovanje prema najugroženijima u našem društvu. Ljubav i poštovanje vas neće koštati baš ništa, a mnogima može značiti sve!

Go To Top
Skip to content