kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno Novi Sad: Slobodnu misao i društvenu kritiku neće ućutkati

Stranka Zajedno! najoštrije osuđuje sinoćni napad fašista na ljude kluba “Crni ovan” i poručuje da se slobodna misao i društvena kritika Novog Sada neće moći ućutkati!

Nasilje nad ljudima u klubu “Crni ovan”, koji je izvršila neformalna grupa fašista, očito nije nikakav spontani događaj. Podsećamo da su ljudi okupljeni oko ovog kluba društveno angažovani i politički slobodno delujući građani, a da je u prošloj godini “Crni ovan” bio meta više napada fizičkog, ali i institucionalnog nasilja, te da su na isti vršeni obimni pritisci brojnih različitih inspekcija – evidentno u cilju da se uguši jedno jezgro slobodnog mišljenja.

Sinoćni napad jesu izvršili fašistički jurišnici, ali je identitet nalogodavca ovde jasan – u pitanju su naprednjačke strukture vlasti koje, u panici od gubljenja kontrole, sve više pribegavaju strahu, nasilju i mržnji. Suočene sa razbuđenim gradom koji se uspešno suprotstavio podizanju spomenika fašistima, koji je izgubio strah od zloupotrebe pravosuđa, batinaša i kordona zloupotrebljenih policajaca, politička mafija Srpske napredne stranke gubi konce u rukama. Jer što je kraj jedne imperije bliži, to su njeni zakoni luđi – a njihov zakon je oduvek bio zakon nasilja.

Zahtevamo, uprkos takvom njihovom zakonu, hitno procesuiranje sinoć uhapšenih i na brzinu puštenih fašističkih nasilnika i njihovih nalogodavaca. Ne uzdamo se u predstavnike vlasti, ali izražavamo nadu da je preostalo još nešto ljudskog i profesionalnog integriteta u našim, a otetim, institucijama.

Izražavamo punu solidarnost sa žrtvama napada i poručujemo da niko u našem gradu neće biti sam i bez podrške u borbi protiv zla fašizma i političke mafije. Nećemo ovom prilikom reći ni “Neće proći!” jer je vidljivo da im nikakva zastrašivanja i podmetanja već neko vreme ne prolaze. Jedino što prolazi su oni. Vidimo se večeras u Crnom ovnu.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content