kontakt@zajedno-moramo.rs

ZAJEDNO Niš: Da li će građani po ogromnoj ceni plaćati sopstveno trovanje?

Prema izveštaju Globalne alijanse za zdravlje i zagađenje Srbija je prva u Evropi, deveta u svetu po smrtnosti od zagađenja, pre svega vazduha, a Lokalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije potvrdila je da više od 6.000 ljudi umre od posledica zagađenja vazduha u našoj zemlji.

Pored toga što je po nekoliko dana tokom godine Niš među najzagađenijim gradovima u Srbiji, čak i u Evropi, naš grad ima veliki problem sa deponijom. Deponija je puštena u rad 1968. godine i od tada do danas funckioniše u polu-kontrolisanim uslovima i kao nesanitarna deponija i tako predstavlja smetlište koje se nalazi na svega 7 km od centra grada.

Godinama unazad lokalne vlasti obećavale su da će se rešiti problem deponovovanja otpada, što vrlo uspešno naplaćuju od građana Niša. Gde se troši taj novac – niko ne zna.

Od 2013. godine Regionalna razvojna agencija počela je da se bavi problemom niške deponije, koja je od 2002. zatvarana nekoliko puta po nalogu inspekcije za zaštitu životne sredine. Te godine potpisan je ugovor sa osam okolnih opština o izgradnji regionalne deponije Keleš, a novo javno komunalno preduzeće bi upravljalo njome. Projekat je propao, a novac je ponovo uzaludno potrošen.

Niška deponija, odnosno smetlište, je na izdisaju i predstavlja ekološku bombu za naš grad. Početkom prošle godine predsednik države, ministar građenive i gradonačelnica Niša izjavili su da će biti izgrađena spalionica – što nije nikakvo genijalno rešenje, već bi morala biti poslednja odluka, kada drugog rešenja nema.

Prilikom sagorevanja nekontrolisanog otpada, koje nije selektovano, oslobađaju se ogromne emisije dioksina i furana, koji su visoko toksični i kancerogeni i direktno utiču na zdravlje i živote građana.

Predstavnici nemarne naprednjačke vlasti izjavili su i da je potpisan memorandum sa nekom kineskom kompanijom, a dobro znamo da takve kompanije u Srbiju dovoze zastarele i prljave tehnologije, koje izbacuju iz upotrebe, i da će spalionica biti gotova do kraja ove godine. Kraj godine je došao, a spalionice, na svu sreću, još uvek nema.

ZAJEDNO u Nišu insistira da se problem sa deponijom reši na način koji neće ugrožavati životnu sredinu i živote naših građana! Neophodno je uključivanje pre svega stručne javnosti, a i šire na uspostavljanju najprihvatljivijeg rešenja u pogledu zaštite životne sredine, života građana i ekonomičnosti, jer će u suprotnom upravo građani po višestruko većoj ceni plaćati sopstveno trovanje.

Takođe, insistiramo da se svi memorandumi ili potencijalno potpisani ugovori stave na uvid javnosti, kako bismo znali šta je potpisano, na šta se Grad Niš obavezao i koliko će to da košta građane.

GO ZAJEDNO Niš se tim povodom obratio i Odboru za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije.

Go To Top
Skip to content