kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno Mladi: Moramo početi da slušamo mlade

Obeležavanje Međunarodnog dana mladih je prilika da se još jednom istaknu problemi sa kojima se mladi kod nas suočavaju. Položaj mladih u Srbiji je jako zabrinjavajuć na svim nivoima, od ekonomskog do političkog.

 

Najveći problem je svakako nezaposlenost. Vreme koje je potrebno da se pronađe posao nakon završenog fakulteta u Srbiji je u proseku duže od 2 godine dok je u zemljama EU taj period mnogo kraći. Prilikom dolaska do posla, mladi su neretko primorani i da pristanu na neplaćene prakse. Zbog svega sa čim se mlada osoba nakon završenog fakulteta suočava, ne iznenađuje podatak da se skoro 50.000 mladih godišnje odseli iz Srbije. Potrebno je zaustaviti ovaj trend zloupotrebe mladih i ugledati se na Evropski parlament koji je ove godine u junu izglasao zabranu neplaćenih praksi na tlu Evropske unije.

Opterećeni sopstvenim problemima, mladi su sve udaljeniji od političkog života, a samim tim i prilike da aktivno učestvuju u donošenju odluka. Postojeća institucionalna rešenja nisu u stanju da reše ovo pitanje te je s toga potrebno doneti nov Zakon o mladima, koji će uvesti obavezno izdvajanje iz lokalnih budžeta za omladinsku politiku, ali i unaprediti već postojeća omladinska tela na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

O problemima mladih mora se govoriti svakodnevno u svim institucijama, u javnom prostoru, medijskom i društvenom. Mladima se mora dati prilika da se i njihov glas čuje. Potrebno je boriti se za prava svih mladih, od srednjoškolaca do studenata. Mladi u Srbiji ne smeju biti samo slovo na papiru i statistički podatak kojim se popunjavaju unapred postavljene kvote, već da to bude zasnovano na realnim potrebama mladih ljudi u Srbiji.

Go To Top
Skip to content