kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno: Da li predsednik poziva žene u Srbiji da ne prijave nasilje?

Aleksandar Vučić je jednom izjavom o porodičnom nasilju pokazao sve manjkavosti sistema u Srbiji.

Predsednik države je dužan da pazi šta izjavljuje u javnom prostoru, da ne opravdava, ne relativizuje i ne banalizuje nasilje, da otvoreno osuđuje svaki njegov vid. Da kao najviši državni zvaničnik koji samovoljno zloupotrebljava i usisava svu društvenu i političku moć demokratskih institucija pogleda oko sebe i vidi u vestima koliko često može da pročita da je još jedna žena ubijena od strane venčanih i nevenčanih partnera. U vestima – jer broj do sada ubijenih izgleda nije dovoljan da postoji zvanična statistika femicida u Srbiji.

U Srbiji se ubistva žena od strane partnera najčešće i dešavaju nakon što prijave porodično nasilje a nasilnici odsluže neadekvatne kazne. Sistem je i previše puta zakazao i propustio da zaštiti žene i decu koje su trpele nasilje, a to nažalost vidimo po tome koliko ih je ubijeno u kućama, na ulici u sred bela dana, ispred centara za socijalni rad. Ljudski je i politički neodgovorno, u najmanju ruku, tako olako shvatati hrabrost i očaj žene koja mora da izađe na trg da progovori i traži zaštitu jer se plaši za sebe i svoju decu samo dan nakon što je ceo region zanemeo zbog ubistva žene koje je prenošeno uživo na društvenim mrežama.

Nedopustivo je da predsednik države komentariše lične izbore građana, uključujući bračne izbore, i da na tome gradi svoje komentare u kojima obrazlaže i opravdava odustvo svake brige države za svoje građane. Jasno je da država ne želi da se posveti prevenciji femicida, a predsednik prateći apsolutnu nezainteresovanost za ovo pitanje pokušava da odbrani poziciju ženskog potčinjavanja.

Go To Top
Skip to content