kontakt@zajedno-moramo.rs

ZAJEDNO: Beograd se guši, a Šapić se ažurira! Mi imamo rešenje.

Beograd je jutros šampion sveta po količini otrova u vazduhu. Koncentracije PM 2,5 čestica su pogubne po zdravlje građana, pokazuju sve državne merne stanice. Кoličine polutanata su visoke kao u sredini grejne sezone. Pitamo se kakvi bi nam bili pokazatelji da nisu upropastili Termoeletranu Nikola Tesla. Ovako su nam pluća malo pošteđena, ali su nam unuci zaduženi uvozom struje.

Zvančini portal za kontrolu kvaliteta vazduha, na sajtu grada Beograda, ne radi već danima – ažurira se. Portal koji je građanima imao za zadatak da ponudi prognozu zagađenja vazduha volšebno je prestao da prikazuje i podatke o trenutnom stanju. Isti portal je u okviru javne nabavke plaćen više od milion evra i u svom prvom objavljivanju pre nekoliko nedelja ostao je zapamćen po najavama po život opasnih koncentracija ugljen-monoksida što se nije dogodilo nikada, niti će se ikada dogoditi. Voluntarizam, amaterizam i besomučno trošenje javnih fondova ostaju glavna karakteristika gradskih vlasti.

Alaramantni podaci koje smo imali prilike da vidimo poslednjih dana su dovoljni za oglašavanje uzbune, hitne mere, zabrane fizičih aktivnosti napolju deci u školama i vrtićima…. Gad Beograd je prošle godine u junu mesecu usvojio Plan kvaliteta vazduha na neverovatnih 309 stana, a danas nikome u gradskoj vlasti ne pada na pamet čak ni da jednostavno građane obaveste o opasnostima koje su direktna posledica enormnog zagađenja.

Kada govorimo o rešenju, već dve godine molimo da ovo počne da se rešava. Stanje je neizdrživo…  Proteklih deset godina stanje vazduha stagnira i jedini napredak zabeležen je u činjenici da smo sada već svi svesni toga.

Predložili smo hitnu meru ulaganja u energetsku efikasnost i alternativne izore energije. Prvo je hitna zamena individualnih ložišta. Zatim, sistemskom izolacijom kuća i zgrada bismo mogli 30 do 50 posto manje energije da trošimo, a toliko bi onda bilo manje i zagađenje. Manje energenata, manje zagađenja, manje troška za građane. Odakle novac? Od javnih preduzeća koji bi to odmah platili kroz zeleni kredit i pomoć iz EU a građani vraćali godinama kroz  razliku u uštedi. Hitno postaviti solarne panele na javnim zgradama. Takođe EPS može da finansira i solarne panele za domaćinstva, po istom principu. Kredit pokrije ulaganje a građani im vraćaju kroz proizvodnju struje svake godine. I manji računi i manje zagađenje.  Mi za ovaj kompleksan problem imamo rešenje i jedva čekamo da ga predložimo, ali niko iz vlasti to ne želi da čuje. Do tada – gušimo se u kancerogenom vazduhu od koga nam godišnje prevremeno umre nekoliko hiljada ljudi – izjavio je Đorđe Miketić iz stranke Zajedno.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content