kontakt@zajedno-moramo.rs

“Ti se pitaš”: Održana prva predizborna politička debata za gradonačelnika Beograda

U nedelju, 5. marta u 19 časova održana je prva predizborna politička debata „Ti se pitaš“ u kojoj su učestvovali kandidati na prvim predizborima za gradonačelnika Beograda koje sprovodi stranka Zajedno. Kandidati su, pored predstavljanja svog programa, imali priliku da sukobe svoje stavove sa stavovima ostalih kandidata.

Sedam kadnidata sučeljavali su svoje politike i predstavljali rešenja za bolju budućnost Beograda. Govorili su o temama koje, prema sprovedenim anketama, najviše interesuju beograđane, a to su teme ekologije, saobraćaja i urbanizma.

Koji će od njih uspeti da se suprotstavi aktuelnoj beogradskoj vlasti i donese promene u glavnom gradu, saznaćemo 12. marta kada će biti saopšteni rezultati kao i proglašenje prvog pobednika na beogradskim predizborima.

Kandidat pod rednim brojem 1, Dr Milan Bjelica je na temu ekologije i zagađenja vazduha u Beogradu istakao da su problemi u Beogradu brojni te je neophodno da se na svim poljima radi istovremeno. Kako kaže, pored pomenutih problema jedan od gorućih je i problem kanalizacije za čije će rešavanje koristiti inovacije i nove tehnologije kako bi se došlo do kvalitetnih rešenja koja će Beogradu omogućiti održivi razvoj.

Kandidat pod rednim brojem 2, Dušan Marković zaključio je da su glavni razlog za zagađenje vazduha u Beogradu individualna ložišta gde se loži ugalj lošeg kvaliteta, sirovi lignit. Kako ističe, neophodno je inspekcijskim nadzorom utvrditi ko šta prodaje i dodaje da je još jedan od ključnih problema u Beogradu kanalizaciona mreža za čije hitno uvođenje se on zalaže.

Dr Đorđe Miketić, kandidat pod rednim brojem 3, zaključuje da će Beograd ostati bez vode i da će Beograđani uskoro piti vodu iz kišnice. Kako ističe, njegov tim za ekologiju ima tri cilja, a to su mere protiv zagađenja vazduha, uređenje infrastrukrurnog haosa i ulaganje u kulturu, obrazovanje i brigu o ugroženima.

Miloš Baković Jadžić, kandidat pod rednim brojem 4, zaključuje da je problem ekologije uzajamno povezan sa ekonomijom. Prema njegovim rečima, najveći problem zagađenja je siromaštvo u gradu jer građani nemaju sredstava da ulože u mehanizme koji smanjuju zagađenje životne sredine.

Kandidatkinja pod rednim brojem 5, Slađana Stojsavljević ističe da je pored kvalitetnog vazduha u gradu, bitna i voda koju građani piju. Kako zaključuje, potrebno je očuvati prirodne resurse grada Beograda, prvenstveno vodoizvorište Makiš i dodaje da će se zalagati za mehanizme za preradu otpadnih voda jer je Beograd jedini grad koji ih nema.

Glavni ciljevi programa za Beograd, Mr Jovana Vujasinovića, kandidata pod rednim brojem 6, jesu čist vazduh, humana gradnja i energetska ekonomija. Kako ističe, za dalji razvoj društva neophodno je da se stručni ljudi vrate u opštinska, gradska, republička veća i javna preduzeća.

Kandidat pod rednim brojem 7, Dejan Atanacković ističe da je zagađenje proizvod jednog loše organizovanog društva, loše organizovanih javnih preduzeća, nestručnosti, nesavesnosti. Kako kaže, njegov cilj je uvođenje efikasnog sistema za razdvajanje i reciklažu otpada po ugledu na evropske gradove i sisteme. Zaključuje da je jedan od ključnih problema deponija u Vinči za čija rešenja će se on boriti.

Šta su kandidati imali da kažu na temu saobraćaja, emisije štetnih gasova, saobraćajne i građevinske infrastrukture i urbanizma možete pogledati na svim platformama stranke Zajedno kao i na YouTube kanalu čiji se link nalazi na kraju ovog teksta.

Svi zainteresovani građani koji nisu stigli da se registruju na sajtu bgpredizbori.rs imaće priliku da to urade u svakom trenutku tokom trajanja glasanja i tako učestvuju u predizbornom procesu i doprinesu uspostavljanju demokratskog društva.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content