kontakt@zajedno-moramo.rs

Stranka Zajedno oštro osuđuje varvarski čin ispred Fakulteta političkih nauka

Na banderi ispred Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu osvanuli su plakati sa fotografijama profesora ovog fakulteta i natpisima “Izdajnik” i grbom OVK. Na fotografijama se nalaze profesori Stefan Surlić i Marko Veković i profesorka Jelena Lončar.

„Svedočimo intenzivnom targetiranju ljudi koji se ne uklapaju u projektovanu politiku naprednjačkog režima. Na banderama i asfaltima pojavljuju se slike i natpisi protiv ekstremnih desničara, ali su na meti i proevropski i demokratski politički akteri i javne ličnosti koje smatraju da se rešenje kosovskog pitanja mora zasnivati na politikama mira i solidarnosti“, izjavila je Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno.

Ona smatra da u uslovima ovakvog targetiranja nije moguće voditi bilo kakav dijalog ni unutar Srbije, niti međuetnički i mirotvorni. „Jasno je da Aleksandar Vučić potpiruje obračune sa neistomišljenicima tako što crtače meta na ljudska čela ne sankcioniše, ili ih možda i direktno organizuje“, dodala je Stojković.

Iz stranke Zajedno navode da je poslednji napad na profesore Fakulteta političkih nauka inspirisan namerom da se organizuje zajednička konferencija sa profesorima sa Kosova. Nažalost, zbog očiglednih bezbednosnih razloga ta konferencija je otkazana.
„Čini se da Aleksandru Vučiću ne odgovara da bilo ko ima mišljenje o unutrašnjoj i međunarodnoj politici. Izgleda da je namerio da nam svima zapuši usta i oduzme pravo da politički promišljamo. Njegov lik i delo moraju ostati neupitni totem srpske politike“, izjavila je Stojković.

Sasvim je jasno da je SNS glavni kreator i podstrekač ksenofobne i šovinističke politike čije ispoljavanje vidimo zadnjih dana, a koja naše društvo gura u sve veći ponor. Vlast još jednom pokazuje koliko prezire sopstveni narod i koliko joj nije stalo do mira i normalnog života već samo do održavanja sopstvenih pozicija bez obzira na cenu.

Stranka Zajedno pruža podršku profesorima Fakulteta političkih nauka koji ne pristaju da im se negiraju slobode rada i govora. Podržavamo sve aktere koji se rukovode ozbiljnim dijalozima i spremni su da se posvete, svojim imenom i znanjem, normalizaciji odnosa sa Kosovom i politici mira.

Stranka Zajedno poziva institucije da reaguju povodom ovog varvarskog čina i da se utvrdi ko je pisao, ko je štampao i ko je lepio plakate ispred FPN-a.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top