kontakt@zajedno-moramo.rs

Stranka Zajedno je danas pismom obavestila svoje partnere iz evropske porodice zelenih partija da neće prisustvovati konstitutivnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije

Stranka Zajedno je danas pismom obavestila svoje partnere iz evropske porodice zelenih partija da neće prisustvovati konstitutivnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije. Tekst pisma možete pročitati u nastavku:

Dragi prijatelji i kolege,

Stranka Zajedno smatra nužnim da se koalicija Srbija protiv nasilja ne pojavi na sednici Narodne skupštine 6. februara, kako bi se izbeglo davanje legitimiteta vlastima u Srbiji koje su izvršile izbornu krađu na poslednjim izborima u Srbiji.


Jedan od naših partnera u koaliciji već je odlučio da, zbog evidentne izborne prevare, ne prisustvuje konstitutivnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije.
Ovakav politički stav motivisan je brojnim faktorima. Različite međunarodne i domaće posmatračke misije, uključujući PS OEBS-a, PS SE, EP i OEBS/ODIHR, kao i Posmatračka misija CRTA, zaključile su da se izbori u Srbiji ne mogu smatrati slobodnim i poštenim. Pronašli su dokaze o nepravilnostima i očiglednim izbornim prevarama. Uzimajući u obzir sve činjenice i dokaze, koalicija “Srbija protiv nasilja” zatražila je od institucija EU da pokrenu punu međunarodnu istragu pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije. Nekoliko članova Evropskog parlamenta (Zeleni/EFA, S&D i EPP) uputili su isti zahtev Evropskoj komisiji i EEAS. Oni su pozvali da se rezultati izbora ne priznaju dok se ne završi potpuna nezavisna istraga izbornih nepravilnosti (31. januara 2024.).


Štaviše, Evropski parlament je zauzeo čvrst stav po pitanju političke klime u Srbiji. U četvrtak, 8. februara 2024. godine, trebalo bi da glasaju o rezoluciji kojom se ocenjuje stanje posle izbora u zemlji. Pored toga, EP je pozvao srpske vlasti da se marljivo pozabave i istraže prijavljene nepravilnosti.
Uprkos svim ovim zahtevima i pozivima na akciju, vlasti u Srbiji su zakazale konstitutivnu sednicu za 6. februar 2024. Za Zajedno je neprihvatljivo da se konstituiše parlament pre nego što se donese Rezolucija EP o izborima u Srbiji.


Ovaj politički stav je u skladu sa vrednostima koalicije „Srbija protiv nasilja“, koja ostaje odlučna u odbijanju rezultata parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora održanih 17. decembra 2023. Ova odluka je takođe vođena potrebom da se jačaju odnosi koalicionih partnera i označava aktualizaciju našeg zajedničkog stava protiv izborne prevare. Takođe, na ovaj način naglašava se naše kolektivno zalaganje za nepristrasnu istragu.
Stoga se obraćamo vama, kao svojim partnerima, da se angažujete u nastojanju da zajedno sprečimo sunovrat Srbije u autokratiju.

Smatramo da bi svaka druga odluka bila suprotna principima na kojima je proevropska koalicija zasnovana.

Go To Top
Skip to content