kontakt@zajedno-moramo.rs

Stojković: Žene će stati na put nasilju i ugrožavanju prava koje su stekle

Međunarodni dan borbe protiv femicida Srbija dočekuje sa najmanje 27 žrtava porodičnog i partnerskog nasilja. Neslavni rekordi se nižu u zemlji preplavljenoj nasiljem svake vrste. Žene su često prve žrtve ekstremnog nasilja u društvima u kojima vlada siromaštvo i primitivizam.

„Ekonomski obespravljene, diskriminisane u porodici, pod pritiskom borbe za opstanak svoje dece, žene su spremne na žrtve i podnošenje svih nevolja koje prate patrijahalne i siromašne zajednice. Nezadovoljstvo porodice i partnera ruši se na leđa žena kao malj osude potkovane glorifikacijom muških rodnih uloga. A vlast i institucije koje kontroliše umesto da podrže i zaštite žene ostaju nemi na sve probleme sa kojima se suočavaju“, rekla je Stojković.

Ona upozorava da nam društveni trendovi u poslednjoj deceniji ukazuju na intenzivno vraćanje vizije žene kao domaćice i nezaposlene majke, potčinjene muškarcu.

„U poslednjih deset godina prisutan je stari narativ po kom je priznanje ljudskih prava ženama jednako uništavanju porodičnih vrednosti. Edukacija i javni govor neophodni su za suštinsku promenu ove paradigme i za izgradnju dostojanstvenog života za svaku ženu“, izjavila je Stojković.

Sprečavanje nasilja nad ženama, rekonstrukcija i edukacija svih službi uključenih u zašititu njihovih prava, kao što su policija, tužilaštvo i centri za socijalni rad moraju biti prvi koraci koje budućna vlast mora preduzeti.

„I to su samo hitne mere koje imaju zadatak da spreče najgore ishode nasilja. Dugoročno, potpuno odmicanje od retrogradnih patrijahalnih vrednosti neophodno je stimulisati u školama, medijima i čitavom javnom prostoru“, dodaje Stojković.

„Istinska emancipacija žena podrazumeva ekonomsku nezavisnost koja im može omogućiti odvajanje od nasilnika, poštovanje njihovog rada i dostojanstva života, kao i efikasno delovanje svih institucija koje su zadužene za zaštitu njihovih života“, zaključila je kopredsednica stranke Zajedno.

Ona poziva sve žene da ostanu hrabre kakve jesu i da 17. decembra izađu na birališta i podrže listu „Srbija protiv nasilja“ kako bismo stali na put nasilju i ugrožavanju prava i integriteta žena.

Go To Top
Skip to content