kontakt@zajedno-moramo.rs

Stojković: Vučić nije deo rešenja u evropskoj zagonetki

Na 37. Kongresu Evropske zelene stranke (EGP) u Beču, u okviru panela o proširenju Evropske Unije, raspravljalo se o poziciji Srbije u ovom procesu. U okviru evropske administracije vode se velike debate o načinu na koji se zemlje zapadnog Balkana u narednom periodu mogu ubrzati na evropskom putu, što je posebno aktuelizovano ratom u Ukrajini i tendencijama da se i druge zemlje tog regiona uključe u EU.

Kopredsednica stranke Zajedno, Biljana Stojković, pojasnila je na panelu da trenutna situacija u Srbiji ukazuje na nedostatak volje režima i Aleksandra Vučića da Srbija ikada postane deo evropske zajednice.

Tokom poslednjih deset godina raspoloženje građana za ulazak u EU opalo je za više od 30%, što jeste posledica medijske i političke kampanje protiv evropskog puta. Poseban problem predstavlja činjenica da EU zvaničnici odgovor o stanju u Srbiji dobijaju od Aleksandra Vučića i time stvaraju jednostranu percepciju o aktivnostima vlasti na tom putu“, rekla je Stojković.

Ona je naglasila nužnost da se razgovori o evropskoj budućnosti Srbije prošire na ostale aktere društva s obzirom na veliku polarizaciju u kojoj građani Srbije žive.

Posebno je važno naglasiti da Aleksandar Vučić nije deo rešenja u evropskoj zagonetki, već je apsolutno deo problema. Njegova politika nije demokratska, ne vodi se principom vladavine prava, pa stoga i ne može državu usmeravati ka evropskim vrednostima, nužnim za evrointegracije“, izjavila je Stojković.

Poslanica Evropskog parlamenta, Gvendolin Delbos-Corfild, usaglasila se sa potrebom da se razgovara sa većim brojem i raznovrsnim predstavnicima društva, od političkih predstavnika do civilnih i medijskih organizacija, koji daju objektivniju sliku strukture, mišljenja i potreba u zemljama kandidatima za prijem u EU. Demokratija je još uvek mlada u nekim zemljama i ne može se očekivati da one mogu ući u EU, koristiti benefite iz EU fondova, a sa druge strane ne ispunjavati tražene uslove demokratije i vladavine prava.

Predstavnici stranke Zajedno, udruženo sa zelenima balkanskog regiona, nastavljaju da rade na jačanju regionalne integracije i formiranju stabilnog, mirnog i multikulturalnog područja koje se može posmatrati kao jedinstveno u procesu pristupanja EU.

Go To Top
Skip to content