kontakt@zajedno-moramo.rs

Stojković: Vučić ima sve veći rep, a sve manje poverenje javnosti

Krivulja osećaja samopoštovanja uvek ide gore-dole. I to vam je tako. Problem nastaje kada javno obznanjujete obrušavanje sopstvene vrednosti i kada ona nije vezana za vašu introspekciju i subjektivne osećaje, već za izmerene rejtinge.

Ko zna koje po redu javno obraćanje Aleksandra Vučića u poslednjih par meseci govori nam da se procenti ozbiljno ljuljaju. Strategija davljenja javnosti svakodnevnim prisustvom u istoj nije neobična u takvim prilikama. U evolucionoj biologiji postoji fenomen važan u privlačenju između polova i reprodukciju životinja. Osobine (najčešće) mužjaka koje su atraktivne za ženke, vremenom moraju postajati sve veće (npr. rogovi, vratovi, repovi, itd) ili sve intenzivnijih boja (npr. perje kod ptica, zadnjica kod nekih majmuna, itd) kako bi bili sve atraktivniji za suprotni pol, već zasićen uvek istim atraktantima u potrazi za jedinkama koje su brže, jače, bolje. Poenta je u sledećem – ako nedostaje mašte i mogućnosti da se strategija privlačenja promeni, onda morate pristupiti megalomanski i atraktante uvećavati i uvećavati kako biste prevazilazili sve više pragove nadražaja.

Aleksandar Vučić nam demonstrira da fura upravo tom stazom. Sve što je govorio, a što su opravdano kritikovali iole misleći ljudi, on mora da povećava zarad svojih birača koji su već razvili priličnu rezistenciju na silna obećanja i najave neverovatnih projekata. Putevi – biće ih još više i sve boljih i bržih; plate – one će rasti do neslućenih razmera; penzije – neće im biti ravnih u celoj Evropi; stadioni – bez njih se ne sme živeti u savremenom svetu i moraju biti impozantni; razni stranci u menadžmentu – pa kako bismo drugačije; privatizacija javnih preduzeća i poklanjanje zemlje – što je više toga to nam je budućnost svetlija; zaduživanje – naravno da što je veće to nam se naredne decenije više smeše, itd. Strategija je jasna – kada kradeš i lažeš, radi to na veliko i pričaj o tome što više! Kada si na videlu, mnogi će poverovati da ništa ne kriješ, jer samo se pravi lopovi kriju. Vučić je majstor opsenarstva, doktor “krađe na otvorenoj sceni” za šta će dobiti i aplauze mnogih zabludelih. I to nam pokazuje svakog dana. Dovoljno je pratiti učestalost javnih obraćanja i zaključiti koliko mora povećavati svoje atraktante jer oni slabijeg intenziteta više nisu dovoljni. Njegova mudrost je u tome što svima jasno iscrtava mehanizme naše propasti i upravo njih čini privlačnima. Dobro je sve ovo zapamtiti budući da ćemo jednog skorog dana biti u prilici da ovu “svadbenu igru” (izraz za proces životinjskog udvaranja) preokrenemo protiv njenog tvorca.

Go To Top
Skip to content