kontakt@zajedno-moramo.rs

Stojković: Vlast ne kažnjava nasilnike već ih često nagrađuje

Pred Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kopredsednica stranke Zajedno, Biljana Stojković poručuje da je 17. decembar prilika da zaustavimo nasilje koje godinama podržava i gaji vlast SNS-a.

Prema dostupnim podacima od početka godine je najmanje 26 žena ubijeno u Srbiji. To je poražavajuća statistika femicida i tužna realnost nasilja u našem društvu koje žene najviše osećaju.

„Femicid je svakako najekstremniji oblik nasilja nad ženama, ali žene u Srbiji se suočavaju i sa ekonomskim nasiljem, psihičkim i digitalnim nasiljem. Prava žena su svakodnevno testirana i negirana – svaka žena mora imati apsolutno pravo i slobodu da odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju pa i o tome da li će postati majka. Žene moraju imati i jednaka prava u obrazovanju, u zdravstvu, pri zapošljavanju, u korišćenju javnog prostora ali i u starenju“, rekla je Stojković ovim povodom.

Ona podvlači da korumpirana SNS vlast snosi punu odgovornost za derogiranje prava žena i za poražavajući broj ubijenih žena svake godine kod nas.

„Umesto da se ženama veruje i da se apsolutno štite, institucije ih često ignorišu i njihovi pozivi u pomoć ostaju bez odgovora. Vlast ne kažnjava nasilnike već ih često nagrađuje – izborne liste vladajuće stranke su pune nasilnika od kojih ne odustaju – SNS-u su vrednije malverzacije tih lokalnih šerifa nego sigurnost i pravda za njihove žrtve i sve druge žene koje svakodnevno strepe za svoju bezbednost“, kaže Stojković.

Ona zato poziva sve žene da 17. decembra zaustavimo to nasilje koje godinama podržava i gaji vlast SNS-a.

„Izađite i glasajte, koalicija Srbija protiv nasilja je nastala kao odgovor na stravične zločine i naš prvi cilj je da se izborimo sa nasiljem u našem društvu, da stvorimo uslove za siguran i normalan život u našoj zemlji“, zaključila je Stojković.

Go To Top
Skip to content