kontakt@zajedno-moramo.rs

Stojković: Sačuvajte cveće, nakit i bombonjere za druge dane, a Osmi mart obeležite udruženi u borbi za bolje društvo

Sačuvajte cveće, nakit i bombonjere za neke druge dane, a Osmi mart obeležite udruženi u borbi za bolje društvo. Zajedno – i žene i muškarci, istakla je kopredsednica stranke Zajedno, Biljana Stojković, u svom autorskom tekstu povodom 8. marta, Dana žena.

U ne tako dalekoj prošlosti, žene nisu marširale, demonstrirale, bile hapšene i ubijane da bi se na ovaj datum slavila njihova lepota, nežnost, materinstvo i domaćinstvo. Bile su to žene koje su tražile ukidanje diskriminacije njihovih bića, umova, sposobnosti i svih ljudskih kvaliteta.

Iskonska borba za dostojanstvo ženskog života morala se suprotstaviti strahu muškaraca od osvešćivanja žena, što bi, kako se verovalo, zauvek promenilo društvene odnose i ugrozilo takozvane „porodične vrednosti“. Teolozi su ženama negirali postojanje duše, a neki „mislioci“ osporavali su im i razum i sposobnost rasuđivanja.

Strah rađa nasilje, hrabre žene su to dobro znale. Danas, razmislite svi, i žene i muškarci, koliko smo uspeli da se odmaknemo od te mizogine istorije. Da li su nam i danas kidnapovane materice i uskraćene skoro sve društvene uloge?

I ove godine, Osmog marta biće simbolično obeležen nastavak borbe za dekonstrukciju patrijahalnog sistema vrednosti u našem društvu. Najveća pažnja biće posvećena problemima ekonomske egzistencije i narušenih radnih prava sa kojima se suočavaju žene.

Organičavanje slobode u neoliberalnoj državi, državi divljeg kapitalizma kakva je Srbija, podrazumeva urušavanje radničkih prava i vraćanje žena u uloge majke, negovateljice i neplaćene kućne radnice. Žene podnose najveći teret ekonomskih i društvenih kriza -rade na manje plaćenim poslovima, učestalije ostaju bez zaposlenja, dok istovremeno upravljaju domaćinstvom i dodatnim povremenim radom nadomešćuju nedostatak sredstava za život porodice.

O teškoj situaciji dosta govori i nedavna smrt radnice kompanije Leoni koji je iznurena kolabirala na poslu na koji se više nije vratila. Ona je samo jedna od desetina onih koji život izgube na radnom mestu. Zbog zalaganja i stručnosti koju nisu htele da podrede interesima korumpiranih pojedinaca kažnjene su i tužiteljke kojima smo pre nekoliko dana pružili podršku. Njihovo javno istupanje je primer hrabrosti žena!

U ravnopravnoj i civilizovanoj državi, usluge socijalne i zdravstvene zaštite preuzele bi teret ženskog rada iz oblasti nege i brige. U državi za kakvu se zalažemo, žene i muškarci imali bi jednake plate za isti rad, jednake uslove za napredovanje i razvijanje karijere, a trudničko i porodiljsko odsustvo bilo bi podržano između ostalog i tako što bi i očevi morali da prihvate deo tereta brige o bebama.

U državi koja se brine o sopstvenom napretku i budućnosti, svaki aspekt društvenog delovanja, od prosvete, medija i kulture do poslovanja, bio bi uključen u iskorenjivanje rodno zasnovanih predrasuda i suštinsko prihvatanje činjenice da žene jesu ravnopravni i jednaki članovi društva. Negovanje patrijahalnog sistema vrednosti dovodi do strahovitog psihičkog i fizičkog nasilja, a često i do ubistava žena.

Femicid u Srbiji pokazuje zlokobne trendove rasta – samo u poslednja dva meseca zabeleženo je devet žrtava. Bekstvo iz situacije nasilja često je ženama onemogućeno zbog niskih zarada, nesigurnog zaposlenja i dugog radnog vremena, što onemogućava izdržavanje i brigu za decu. Odgovorna država morala bi raditi na razvijanju osetljivosti institucija za probleme žrtava.

Država koja vodi računa o svojoj budućnosti, radila bi na prevenciji rodno zasnovanog nasilja, razvoju svesti o dostojanstvu i radnom i psihičkom osnaživanju žena koje ne bi morale da trpe nasilje. Osvešćene žene danas prepoznaju svaku situaciju diskriminacije i pokazuju solidarnost sa svim ugroženim grupama. Ugnjetavanje i stigmatizacija lezbejki, trans i gej osoba, Roma, invalidnih ljudi i pripadnika drugih marginalizovanih grupa mora prestati! Demokratska država mora poštovati i unapređivati prava svih ljudi, bez obzira na njihovu individualnu specifičnost ili etničku pripadnost.

Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja ove godine poziva nas da „marširamo u istoj borbi za potpunu rodnu ravnopravnost u sferi doma, u sferi rada, na svakom mestu i svako doba.“

Dođite da pokažemo da 8. mart jeste borbeni dan žena, dan kada se naš glas čuje i stvarni život žena u Srbiji vidi!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content