kontakt@zajedno-moramo.rs

Stojković: Nećemo odustati od traženja razdvojenih izbora

Kopredsednica stranke Zajedno, Biljana Stojković je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Medija centru u Beogradu, pored lidera Demokratske stranke, Zorana Lutovca i lidera Pokreta Srce Zdravka Ponoša, govorila o zahtevu opozicionih partija istakavši da je razdvajanje izbora zajednički zahtev opozicije.

“Zahtevi koje smo mi imali možemo podeliti u dve grupe: prva se odnosila na to da se poštuju postojeći zakoni što je bila suština naših zahteva, dok je druga bilo formiranje dodatnih nadzornih tela za izbore pored onoga što bi trebalo da funkiconiše po zakonu”, rekla je Stojković i dodala:

“Nismo dobili slobodne izbore. Izbori 2022. godine bili su gori nego ikada, ali nas to ne sprečava da mi i dalje zahtevamo ono što jeste demokratska tekovina. Nemamo dilemu da će i naredni izbori biti neregularni. Nećemo odustati od traženja fer i poštenih izbornih uslova”.

“Savet Evrope je dao preporuku da naredni izbori budu razdvojeni jer je to demokratska tekovina. Takođe iz izveštaja ODIR-a postoje preporuke da se razdvoje javne i političke funkcije”, kaže Stojković.

Istakla je da ako se istovremeno održavaju lokalni, parlamentarni i pokrajinski izbori to znači da se teme koje teku u kampanji međusobno preklapaju, da za lokalne izbore nema bavljenja lokalnim temama.

“Ukoliko su izbori istovremeni možemo očekivati funkcionersku kapmanju koja se ovde uvek dešava i koju Aleksandar Vučić intenzivno koristi. Preklapanjem izbora, u jedinicama loklanih samouprava glasa se za jednog čoveka, u ovom slučaju Aleksandra Vučića koji je nosilac izborne liste na svim nivoima, a ne za lokalne odbornike”, rekla je Stojković i zaključila:

“Jedini i osnovni razlog zajedničkih izbora na svim nivoima jeste jačanje lične vlast jednog čoveka, Aleksandra Vučića. Mi želimo da budemo proaktivni kao opozicija i da se usaglasimo oko kuljčnih stvari koje su nam zajedničke i ovo je korak u tom pravcu”.

Foto: Printscreen Medija centar

Go To Top
Skip to content