Stojković: Demokratija zahteva mirne uslove za slobodno i racionalno sagledavanje svih opcija

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković je za dnevni list Danas komentarisala jačanje desnih političkih snaga u Evropi. Ona smatra da Aleksandar Vučić i drugi desničari koriste generalni kontekst kako bi celo društvo gurali u desno.

„Svedoci smo krize demokratije svuda u svetu, što je rezultat događanja u prethodnim godinama – migrantska kriza, Covid-19, rat u Ukrajini, da navedemo samo neke ključne elemente. U krizama i nestabilnim i nepredvidivim vremenima, opterećenim strepnjama, građani traže čvrstu ruku vođstva i što jednostavnija rešenja“, rekla je Stojković.

Ona dodaje da socijalno-psihološki, takvi trendovi nisu novost.

„I uvek u takvim vremenima narativ desnice koja poziva na zbijanje redova u odbranu naroda protiv onih drugih jeste taj najjednostavniji odgovor. Demokratija zahteva mirne uslove za slobodno i racionalno sagledavanje svih opcija“, smatra kopredsednica stranke Zajedno.

Imajući u vidu decenije nestabilnosti u Srbiji, dodaje, traume nacionalističkih tenzija i ratova, uopšte nije čudno to što svi, kao zajednica, naginjemo u desno.

„To jako dobro zna Vučić, a sasvim sigurno i svi na desnoj strani političkog spektra. Pumpanje strahova koje neprekidno sprovode vladajući političari i njihovi mediji, nije slučajno i uklapa se u pravilnosti političkog inženjeringa. Srbija je imala malo prilika da doživi dovoljno mirno i prosperitetno vreme da bi dosegla jasne naznake demokratije. Mi živimo krizu i zato smo udavljeni desničarenjem“, navodi Stojković.

Prema njenim rečima, trendovi u Evropi i svetu ni najmanje ne idu u prilog jačanju političkog pluralizma kod nas.

„Kao nerazvijeni i društveno neuređeni, mi smo uvek eksplicitni prikaz onoga što se dešava u svetu. Drugim rečima, sve što se vidi kao trend negde drugde, kod nas je ogoljeno, jer ne postoje mehanizmi institucionalnog puferisanja političkih kretanja. U svakom slučaju, nije dobar trenutak za nas koji želimo da razvijamo drugačije politike. To ne znači da ćemo odustati, samo moramo biti svesni težine čitavog konteksta“, zaključuje Stojković.