kontakt@zajedno-moramo.rs

Stojković: Demokratija zahteva mirne uslove za slobodno i racionalno sagledavanje svih opcija

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković je za dnevni list Danas komentarisala jačanje desnih političkih snaga u Evropi. Ona smatra da Aleksandar Vučić i drugi desničari koriste generalni kontekst kako bi celo društvo gurali u desno.

„Svedoci smo krize demokratije svuda u svetu, što je rezultat događanja u prethodnim godinama – migrantska kriza, Covid-19, rat u Ukrajini, da navedemo samo neke ključne elemente. U krizama i nestabilnim i nepredvidivim vremenima, opterećenim strepnjama, građani traže čvrstu ruku vođstva i što jednostavnija rešenja“, rekla je Stojković.

Ona dodaje da socijalno-psihološki, takvi trendovi nisu novost.

„I uvek u takvim vremenima narativ desnice koja poziva na zbijanje redova u odbranu naroda protiv onih drugih jeste taj najjednostavniji odgovor. Demokratija zahteva mirne uslove za slobodno i racionalno sagledavanje svih opcija“, smatra kopredsednica stranke Zajedno.

Imajući u vidu decenije nestabilnosti u Srbiji, dodaje, traume nacionalističkih tenzija i ratova, uopšte nije čudno to što svi, kao zajednica, naginjemo u desno.

„To jako dobro zna Vučić, a sasvim sigurno i svi na desnoj strani političkog spektra. Pumpanje strahova koje neprekidno sprovode vladajući političari i njihovi mediji, nije slučajno i uklapa se u pravilnosti političkog inženjeringa. Srbija je imala malo prilika da doživi dovoljno mirno i prosperitetno vreme da bi dosegla jasne naznake demokratije. Mi živimo krizu i zato smo udavljeni desničarenjem“, navodi Stojković.

Prema njenim rečima, trendovi u Evropi i svetu ni najmanje ne idu u prilog jačanju političkog pluralizma kod nas.

„Kao nerazvijeni i društveno neuređeni, mi smo uvek eksplicitni prikaz onoga što se dešava u svetu. Drugim rečima, sve što se vidi kao trend negde drugde, kod nas je ogoljeno, jer ne postoje mehanizmi institucionalnog puferisanja političkih kretanja. U svakom slučaju, nije dobar trenutak za nas koji želimo da razvijamo drugačije politike. To ne znači da ćemo odustati, samo moramo biti svesni težine čitavog konteksta“, zaključuje Stojković.

Go To Top
Skip to content