kontakt@zajedno-moramo.rs

’’Šogunska’’ vlast

Kada neko nije dorastao zadatku koji obavlja, sve što radi ne može bez one čuvene: „Ovi bivši nisu uradili!“.

Naš Šabac ima svoju istoriju razvoja. Kada se vratimo u devedesete, na primeru vodovoda možemo da vidimo sledeće: povećanjem broja stanovnika i širenjem grada, potreba je bila da se i vodovod širi i raste. Tako je urađeno novo izvorište Tabanović, izgrađen je vodotoranj na Letnjikovcu, a sama firma je dobila novu lokaciju. Posle promena, dvehiljadite, pred novim vlastima su bili novi izazovi. Vodovodna i kanalizaciona mreža su se širile po prirodi stvari i po potrebama samog stanovništva kao i sam grad. Tako su kompletnu vodovodnu, a delimično i kanalizacionu mrežu dobile sve prigradske mesne zajednice, a i neka sela. Ove važne životne potrebe su dobili građani Letnjikovca, Pocerskog Pričinovića, Jevremovca, Kasarskih Livada, Majura, Jelenče i Mišara, a i sela Štitar i kroz glavne ulice: Mala i Velika Vranjska, Varna, Slepčević, Prnjavor, Tabanović, Mačvanski Pričinović, Ševarice i Drenovac. Ne bi bilo pristojno prozivati prethodne za ono što nisu znali ili mogli da urade. Ko bi se hvalio posle promena da, recimo, Srbija više nema restrikcije struje, i da se možete voziti slobodno kolima da vam ne otpadne točak. Više nas je bila sramota tih godina, hteli smo svi to što pre da zaboravimo. Nove potrebe su dovele do izvorišta Prnjavor, izgrađeno je i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, uklonjena deponija, urađena obaloutvrda. Da li je neko pomenuo „kada ovi bivši nisu uradili“?

Vlast je, pod rukovodstvom Nebojše Zelenovića, uradila više vodovodne i kanalizacione mreže na prostoru bivše kasarne na Starom gradu i danas zapuštenoj novoj Kvantaškoj pijaci, nego vi za vaše dve godine vlasti. To je činjenica. Vašarište se prebacilo na novu lokaciju jer je, recimo, svaka šatra koja prodaje hranu imala svoj vodovodni a i kanalizacioni priključak. Pitajte svog stučnjaka iz Zavoda za javno zdravlje Branka Vujkovića, koliko je to bitno kada se priprema hrana, a koriste je hiljade i hiljade naših građana. Koliko je važan taj sanitarni aspekt i kolika je razlika između te dve lokacije samo u ovoj činjenici? Da se ne pominju asfaltirane i betonirane staze. Zašto ste vratili vašar na Mihailovac? U prostor blata, bez kanalizacione mreže! Samo iz inata i sujete. Uzgred, moraćete da položite i račun koliko se parica zaradilo i gde su usmerene?

Sada je nužno proširiti vodovodnu mrežu u pravcu od Jelenče do Cerovca, od Mišara ka Oridskom basenu, od Bogosavca ka Dobriću, od Prnjavora ka Ribarima, od Slepčevića ka Duvaništu. Nemojte od tog posla da pravite nemoguću misiju jer to građani prirodno očekuju, pa nasledili ste najveći budžet od 40 miliona evra!

Građani traže odgovor zašto za prve dve godine niste ništa od ovog uradili. Zašto ste primorali vodovod da menja sistem hlorisanja, i zašto je to koštalo 500.000,00 evra. Zašto dozvoljavate da se po javnom sektoru zapošljavaju klasični botovi koji primaju plate, ništa ne privređuju, a novac ode na plate, a ne na investicije.

Polagaće se jednog dana račun zašto otvoreni bazen košta tri puta više od planirannog, šta je sa halom, šta se dešava sa zdravstvenim ambulantama po selima i zašto posle dve godine još uvek ne rade sve.

Nije vam lako. Znanja nemate, ovaj grad ne razumete, niste u njemu rođeni a ni odrasli. Pomoćnici – sve nesrećnik do nesrećnika: Rista sa pumpe, Jarin sa bagera, Mićići itd. Još kada vam dođe šef koji je razumevanjem Vrhovnog suda sa dosuđenih 20 godina robije, odležao 10, tragikomedija se nastavlja. Dobro je, samo da ne bude batina kao prošli put!
Reč Šogun (upravitelj oblasti u Japanu u 13. i 14. veku, koga lično postavlja Car)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content