kontakt@zajedno-moramo.rs

SNS planira da vrati Rio Tinto, ali to nećemo dozvoliti

Poslanici kluba Moramo – Zajedno rekli su na konferenciji za medije da projekat “Jadar” u Srbiji nije završen i da je vladajuća stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem, jasno iskazala mišljenje da se ekspolatacija litijuma pokrene u Srbiji.

Nebojša Zelenović je izneo podatak da javna preduzeća sve vreme sprovode procedure kojima se omogućava realizacija projekta „Jadar“.

 

„Nemamo ništa protiv rudarenja, ali imamo protiv trovanja”, rekao je Zelenović i ocenio da SNS prenebregava potencijale koje područje Jadra ima, te da recimo Banat ima 4 puta manji prinos kukuruza.

„Ovo je područje bogato vodom, i rizičino je počinjati rudarski projekat koji može da ostavi ljude bez vode. Zato mi imamo projekat da vodu iz Mačve odvedemo do Vojvodine, da svaka kuća u Vojvodini, Zrenjaninu, Inđiji, Novom Sadu i šire, konačno dobiju ispravnu vodu za piće. Ovaj projekat košta dosta manje od prava za fudbalsku Premijer ligu koju je država basnoslovno platila“, istako je on.

Poslanici kluba Moramo – Zajedno, podsetili su da je vlast nakon velikih protesta i blokada u više od 50 gradova u Srbiji, povukla projekat «Jadar».

„U kampanji su sve političke stranke govorile da se od litijuma odustalo i da je to gotova priča, međutim, čim su prošli izbori, na delu je opet revitalizacija tog projekta“, istakli su oni.

Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da će prvi zakon koji će predložiti Narodnoj skupštini, biti zakon o zabrani rudarenja litijuma.

„Takođe postoji i narodna inicijativa koju je protiv rudarenja litijuma potpisalo 40.000 građana Srbije, i poslanici će insistirati da se o njoj raspravlja u Skupštini, kako bi volja građana dobila zasluženu pažnju“, rekao je Jovanović.

Najavio je da će pozvati aktiviste Saveza ekoloških organizacija Srbije koji se bore protiv Rio Tinta i Projekta „Jadar“ da iznesu svoje stavove u samom domu Narodne Skupštine.

Izvor: Danas 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content