kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić: Srbija – rudarska kolonija ili zemlja zdrave hrane?

Na pijaci, kada kupujemo jabuke ili šargarepu, igramo ruski rulet, jer ne znamo da li su ti plodovi toksični ili ne.

U dolini Jadra, kao posledica istražnih bušotina Rio Tinta, dokazano je trovanje vode ogromnim količinama arsena i bora. Zagadili su zemlju na kojoj se uzgaja voće i povrće. Ti plodovi nisu za konzumaciju i opasni su po zdravlje ljudi.

Nažalost, pored zagađeog Jadra trenutno je aktivno još 200 lokacija po čitavoj Srbiji, na kojima se buši zemlja za novih 40 rudnika koji su planirana da se otvore u Srbiji.

Problem je Prostorni plan Republike Srbije, planski dokument koji predviđa više od 40 novih rudnika širom naše zemlje, 6 novih termoelektrana kao i stotine novih MHE. Taj dokument je protivzakonito usvojen na Vladi, a sada se čekaju izbori da bi bio potom bio usvojen i u Skupštini.

“Nakon ovog čina, naša plodna Srbija bi postala rudarska kolonija 19. veka, a građani i priroda bi bili osuđeni na vekove zatrovanosti i prerane smrti.”

Poslanička grupa ZAJEDNO – Moramo će tražiti zaustavljanje svih istražnih bušotina, naložiti inspekcijski nadzor ministarstva za zaštitu životne sredine koje će uraditi ispitivanje zagađenosti vode i tla, jer mora se znati koja je voda bezbedna za piće, a koja zemlja bezbedna za uzgoj i ishranu. One koje su već kontaminirane moramo sanirati.

Imamo plan da ova ugrožena područja postanu regioni zdrave hrane, a ne kancerogena jalovišta. Uz pomoć subvencija EU i naše države, ovi regioni mogu umnogostručiti proizvodnju i biti jak izvozni brend naše zemlje.

Imamo sve preduslove da postanemo supersila u proizvodnji zdrave hrane. To znači da hranimo Evropu i podignemo izvoz i nikada više ne dođemo u situaciju da uvozom punimo državne magacine.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content