kontakt@zajedno-moramo.rs

RIK je doneo nezakonitu odluku

Predstavnici opozicionih stranaka u Republičkoj izbornoj komisiji vode borbu za regularnost izbornog procesa. Poslednja dešavanja u RIK-u pojašnjava dr Tanasije Marinković, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i stalni član Republičke izborne komisije.

Sinoć je održana 15. sednica Republičke izborne komisije na kojoj je posle duge rasprave u 1:30 časova odbijen predlog svih članova izabranih u ime opozicionih stranaka da se izmeni obrazac zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika 17. decembra 2023. godine.

Predlog je bio da se primedbe o nepravilnostima na biračkim mestima unesu u zapisnike o radu biračkih odbora. Do sada su ove primedbe iznosile u vidu priloga koji su se sistematski „gubili“ na putu od biračkog mesta do izborne komisije, tako da nismo imali zvaničnu evidenciju o kršenju izbornih prava na biračkim mestima.

Na primer, na beogradskim izborima 2022. tako je bilo na 120 biračkih mesta, od ukupno 1170, što znači da je bilo nepravilnosti na čak 11 odsto biračkih mesta koje nisu imale nikakav pravni ishod. Istovremeno, Zakon o izboru narodnih poslanika je više nego jasan – primedbe članova biračkog odbora sastavni su deo zapisnika o radu biračkog odbora (član 105 stav 2). Republička izborna komisija donela je očigledno nezakonitu odluku uprkos ubedljivim pravnim kontraargumentima, što već izaziva sumnju da će na predstojećim izborima doći do neregularnosti koje neće moći da dobiju odgovarajuću pravnu sankciju.

Go To Top
Skip to content