kontakt@zajedno-moramo.rs

Protest u Pančevu: Bg voz do Pančeva – odmah!

Oko tri stotine ljudi okupilo se na protestu ispred Gradske uprave zbog poskupljenja prevoza za Beograd i sa zahtevom da se uvede BG voz do Pančeva.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili predstavnici studenata Ljubinka Vasić, Dušan Papulić, Aleksandar Balog i Edvard Etinski, kao i književnica Biljana Pavlović i narodni poslanik Đorđe Miketić (Moramo-Zajedno).

“Srbija je uzela kredit od 77 miliona evra čime je rekonstruisala prugu do Pančeva. Tako da sada imamo modernu prugu, imamo i sređene stanice, a iamo i veliku potrebu građana, sve je tu – jedino fali zdrav razum donosioca odluka! Znači fali samo jedan potpis olovke i Pančevo bi koliko sutra imalo redovan voz do Beograda, iz svake, obnovljene stanice.

Shvatamo da je pančevača vlast u panici jer ih je ovaj protest pogodio tačno tamo gde najviše boli – a to je monopol Pantransporta, i smešne su najave uvođenja imaginarnog Panvoza pokušaji pasivizacije građana.

Sve dok se ne ukine monopol autobuskog prevoznika, Pančevci nikada neće biti mirni koliko će im se prevoz naplaćivati. 

Zahtevi su jasni, traži se povratak linije BG voza do Pančeva, i subvencije studentima i đacima za mesečne karte. Jedino tako će se monopolski položaj Pantransporta ukinuti, a to je upravo razlog zbog čega su cene ovako visoke i zbog čega odbijaju da se Bg voz uvede do Pančeva. 

Došli smo do toga da odlazak na fakultet bude luksuz, a povratak s posla noćna mora zbog zastoja na „Pančevcu“. 

Podsećamo da je pre samo nekoliko godina, tadašnjim Beovozom bilo moguće za nepunih 40 minuta stići od  stanice Pančevo Vojlovica do Zemuna ili Novog Beograda. 

BG voz do Pančeva bi doneo nebrojene benefite: 

  1. Ukinuo bi se monopol i ucenjivački potencijal jednog prevoznika.
  2. smanjile gužve i u gradu ali i preko Pančevačkog mosta, a znamo kakve su gužve i koliko su česte nesreće
  3. naravno time bi se i smanjilo zagađenje vazduha što je hroničan problem kako Beograda tako i Pančeva. 
  4. Pančevo bi postalo prijamčivije za život i rad, i kao privredna i kao turistička destincija
  5. preko 10.000 studenata danas u Beogradu razmišljaju da odustanu od studija jer su cene za iznajmljivanje stanova duplirane u proteklih 10 meseci. Ovom linijom bi mnogo studenata moglo naći krov nad glavom u jeftinijem Pančevu i potom bi lako dolazili do svojih fakulteta u Beograd.

Ljubinka Vasić, predstavnica studenata je kazala:

– Ne želimo da čekamo kao Deda Mraza  nikakav Panvoz 2023.  godine, ako je nedavno izašao direktor Srbija voza  i izjavio da je pitanje nedelja, a ne meseci da se puste linije do Pančeva. A što se tiče smanjenja cena karata, gradonačelnik je nedvosmisleno rekao  da je do toga došlo samo i isključivo njegovom inicijativom i uz apel Grada. Mi od apela Pančeva ne možemo da živimo, potpisano je partnerstvo ugovorom  i želimo da Grad da odluku o nepromenjenoj ceni karte za studente i da nam se razjasni cela situacija od poskupljenja do sniženja.

Dodala je da zahtevaju da im se objasni kako se formira cena učeničkih i studentskih karata, koliko zaista košta i zašto ne postoje subvencije za prevoz studenata i đaka.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili i predstavnici studenata Dušan Papulić, Aleksandar Balog i Edvard Etinski, kao i književnica Biljana Pavlović.

Organizovano je i potpisivanje peticije da BG voz ide do Pančeva.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content