kontakt@zajedno-moramo.rs

Ove nedelje protesti u 29 gradova u Srbiji, biće blokirani autoput i međunarodne pruge, šeta se do Pinka

Na konferenciji za medije koja je danas održana ispred sedišta REM-a u Beogradu narodni poslanici opozicije su najavili raspored organizacije protesta i blokada „Srbija protiv nasilja“ tokom ove sedmice. Obraćanje je simbolično organizovano ispred REM-a kako bi se ukazalo na jedan od zahteva protesta a to je smena saveta ove agencije. Protesti i blokade će biti organizovani u 29 gradova širom Srbije a novinarima su se ispred opozicionih poslaničkih grupa koje su tehnički organizatori protesta obratili narodni poslanici i kopredsednici stranke Zajedno Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta.

„I ova nedelja je obeležena nasiljem i povećanim pritiscima vlasti na sve one koji slobodno misle i govore. Ovo je sedmica u kojoj je poslanik SNS-a iz Negotina fizički nasrnuo na članove svoje porodice, sedmica u kojoj su targetirani studenti i u kojoj se vrši pritisak na sve one koji izlaze na ulicu kako bi rekli ne nasilju“, rekao je Zelenović na početku press konferencije.

On je dodao da odgovor opozicije i građana na svo to nasilje mora da bude jači nego što je bio do sada i da se zato povećava broj gradova u kojima će biti protesta i blokada. Prošle nedelje je to u bilo 20 gradova ove će biti 29 gradova u Srbiji.

„Za sve one koji su sumnjali da ovi protesti možda ulaze u jednu kritičnu fazu zato što počinje leto, poruka je jasna – protesti se šire i rastu i priključuju im se novi građani. Pojačavamo pritiske na vlast koja očigledno traži načine da ne ispuni i izvrda zahteve protesta, ali mi ćemo biti još uporniji i još snažniji. To pokazuju i snažni i odlučni građani koji će se priključiti svim ovim protestima“, izjavio je Zelenović.

Protesti i blokade će ove nedelje biti organizovani u 29 gradova širom Srbije.

Danas u sredu, 28. juna, od 18h protest „Srbija protiv nasilja“ će biti organizovan u Gornjem Milanovcu. U četvrtak, 29. juna, od 18h protestuju Raška, Sombor i Valjevo.

U petak, 30. juna od 17h do 20h, će se desiti velika akcija blokade auto-puta E75. Autoput će biti blokiran sporom vožnjom automobilima iz pravca Šimanovaca i iz pravca Bubanj potoka ka centru Beograda, a te dve kolone će se susresti kod Sava centra gde se i građani koji ne dolaze automobilima mogu priključiti. Od 18h će biti zaustavljen i saobraćaj na istom autoputu u Novom Sadu kod Mega Rode.

U petak, 30. juna, od 18h, biće organizovani protesti i šetnje i u Čačku, Vršcu, Rumi, Lučanima, Užicu, Zaječaru, Vrbasu i Majdanpeku.

U subotu, 1. jula, od 18h će ponovo biti organizovan protest u Beogradu. Protest u glavnom gradu će početi u 18h ispred Narodne skupštine odakle se nakon kraćeg obraćanja govornika kreće u protestnu šetnju do televizije Pink.

U subotu, 1. jula, od 18h će biti organizovani protesti i blokade i u Nišu gde će biti blokirana međunarodna pruga, Smederevu u kojem će takođe biti organizovana blokada pruge, Kragujevcu, Leskovcu, Šapcu, Zrenjaninu, Pirotu, Subotici, Vranju, Smederevu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Kuršumliji, Prokuplju i Jagodini.

Govoreći o subotnjem protestu u Beogradu i šetnji do televizije Pink, Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da je svima jasno da je laž kada nešto dogovore Željko Mitrović i Aleksandar Vučić.

„Njih dvojica guraju prst u oko građanima i umesto da zaustave onu trovačnicu od Zadruge oni najavljuju jedan novi rijaliti koji će se zvati Zadruga elita. Pozivam sve građane da odemo do Pinka u subotu i pokažemo šta mislimo o toj ružičastoj eliti“, rekao je Jovanović.

On je rekao i da se očekuju provokacije ispred Pinka i da se može pojaviti neko ko ima namere da ruši protest.

„Ne idemo da rušimo Pink nego da kažemo šta mislimo o tom zlu što i jeste jedan od zahteva koji smo ispostavili – s tim mora da se prekine a kako videćemo. Poručujem Aleksandru Vučiću i Željku Mitroviću da dobro razmisle kako se ponašaju prema građanima“, izjavio je Jovanović.

Go To Top
Skip to content