kontakt@zajedno-moramo.rs

Otvoreno pismo predsedniku opštine Novi Kneževac, dr Radovanu Uveriću

Poštovani predsedniče Opštine Novi Kneževac, dr Radovane Uveriću,

Na Vidovdan, 28. juna ove godine, valjda za Vas simbolički, Skupština opštine koju vodite jednoglasno je donela odluku o promeni naziva 44 ulice, gde su se, između ostalih, našla i imena narodnih heroja Drugog svetskog rata, i tom prilikom ste narodne heroje, koji su davali svoje živote za oslobođenje države čiji ste građanin, nazvali “raznim polupismenim ubicama koje su došle na vlast sovjetskim tenkovima”. Reči koje ste tom prilikom uputili, ne samo odbornicima, već širem građanstvu, najbolje oslikava politiku čiji ste i sami zastupnik – politiku mržnje i netrpeljivosti, nacionalizma i mitomanije, što dodatno potvrđuje i sve ono što ste uradili za svoju opštinu od momenta kada ste preuzeli vođenje mesta u kojem živite.

Od trenutka kada ste postali predsednik opštine, učestvovali ste u ukidanju stipendija za sve srednjoškolce, besplatne užine za osnovce i besplatan vrtić za decu i tom prilikom, ovu odluku ste povezali sa navodnom predizbornom propagandom bivše vlasti i to predstavili kao veliki teret za ovu opštinu. Ovom prilikom Vas pitam: da li, stvarno, mislite da je školovanje dece veliki teret za budžet? Pored ovoga, umesto da Vi kao neko ko treba da vrši javnu funkciju u službi građana pomažete ljudima, Vaš partijski kolega i Vi ste se sa meštanima obližnjeg Srpskog Krstura potukli, a kasnije istu stvar negirali – iako je svima istina vrlo brzo postala očigledna. I to najbolje govori o Vašem odnosu prema građankama i građanima.

Umesto da opravdate poverenje koje je stranka kojoj pripadate dobila i štitite interes ljudi koji žive u Novom Kneževcu, Vi ste zvanični sajt opštine koristili u propagandne svrhe u predizbornoj kampanji, pa je čak i Agencija za borbu protiv korupcije morala da reaguje. Vi, pak, niste – a to, opet, najbolje govori o Vama i kao osobi, i kao prvom čoveku Novog Kneževca.

Umesto što se bavite mitomanijom i uzdizanjem velikonacionalističke ideje, bilo bi mnogo bolje da se bavite realnim problemima koji muče Novi Kneževac i njegove građane, kao što su komunalna infrastruktura, nekompetentni vaspitači u vrtićima, besplatni udžbenici u osnovnim školama, paorima i radnicima, koji veoma teško žive. To bi bilo mnogo svrsishodnije po građanke i građane Novog Kneževca od radikalske revizije istorije. Vi srpski radikali, preobučeni u napredno odelo, možete brisati nazive ulica, ali uspomenu i sećanje na časnu antifašistički borbu nećete moći nikada.   

Sekretar Vojvođanskog odbora Zajedno! Srđan Đurić

Go To Top
Skip to content