kontakt@zajedno-moramo.rs

Od atmosfere mržnje do nasilja na delu: sekirom na Zajedno! Novi Sad

Juče se desio bizaran nasilni čin napada na naše prostorije sekirom! Videli smo mržnju, videli smo strašne scene frustracija kakve teško da smo mogli da zamislimo da bi se mogle desiti.

Od policije zahtevamo da utvrdi okolnosti, uzroke i motive nasilnog ponašanja pojedinca koji je izvršio napad, zahtevamo da se sazna da li je reč o političkoj instruisanosti, manipulaciji nad jednim psihički nestabilnim pojedincem, ili nečem trećem. S obzirom na to da pretpostavljamo da je reč o mladiću sa zdravstvenim problemima, dakle o čoveku sa kojim pre treba da saosećamo nego da ga osuđujemo, apelujemo na nadležne institucije i ustanove i da mu pruže svaku zdravstvenu pomoć koja bi mu mogla zatrebati. Ono što, s druge strane, smatramo politički značajnim jeste činjenica da živimo u društvu u kom se svakodnevno plasira mržnja prema slobodnomislećim ljudima, prema oponentima naprednjačkog režima.

Živimo u društvu u kom neprestano narasta broj neonacističkih i neofašističkih organizacija. U kom se zločinci predstavljaju žrtvama i herojima, nasilje veliča, a govorom mržnje govore najviši predstavnici vlasti – koji upravo sa pomenutim fašističkim organizacijama sarađuju, osnivaju ih, stvaraju im svaki mogući medijski i društveni prostor. To kako režim Vučića i Vučevića komunicira, predstavljajući rivala kao izdajnika i neprijatelja sa kojim se treba obračunati, jeste manir fašizma. Tako se svima normalnima i hrabrima crtaju mete na čela. A tako se i nasilna raspoloženja psihički nestabilnih usmeravaju na sve nas.

Odgovornima za atmosferu mržnje i linča poručujemo sledeće. Ne možete nas zastrašiti. Što više upirete prstom u nas to ćemo biti čvršći u borbi za društvo slobode. Možda jeste opasni kad ste na okupu i pozicijama moći, ali mi vas prevashodno smatramo smešnim pokušajima da budete značajni ljudi.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content