kontakt@zajedno-moramo.rs

Nešić: izgubićemo desetine milijardi evra ukidanjem naknade za konverziju zemljišta

Da li znate da je naš budžet u potencijalnoj opasnosti da izgubi nekoliko desetina milijardi evra? Veliki broj građana je sa pravom zabrinut zbog činjenice da je u skupštinsku proceduru ušao Predlog za izmenu Zakona o planiranju i izgradnji koji predviđa ukidanje konverzije zemljišta uz naknadu.

Do sada su vlasnici zemljišta ali i objekata koji su izgrađeni na državnom zemljištu (na kome je kao titular prava svojine upisana Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave), plaćali naknadu prilikom otplate tog zemljišta i tada bi državno zemljište prelazilo u njihovu svojinu.

„Kada bi se usvojile predložene izmene građani ne bi više plaćali ovu naknadu. Iako bi nekim građanima verovatno značilo da se oslobode ove vrste plaćanja državi, ovo bi za društvo u celini predstavljalo medveđu uslugu, jer ukidanje plaćanja naknade za konverziju zemljišta se donosi upravo zbog malobrojih investitora koji bi za parcele na atraktivnim lokacijama za nula dinara dobili gradsko ili državno zemljište“, navodi Nikola Nešić, narodni poslanik iz stranke Zajedno.

Ukoliko predložene izmene budu usvojene, budžet naše zemlje će biti u velikom gubitku.

„Kako stručna lica iz ove oblasti navode, reč je o građevinskom zemljištu velike površine na celoj teritoriji naše zemlje, a čija vrednost se procenjuje na čak 1,43 milijardi evra. Zabrinulo me je i saopštenje Saveta za borbu protiv korupcije, koji je ukazao na to je da se radi o potencijalnom gubitku od čak nekoliko desetina milijardi evra“, rekao je Nešić.

On je dodao da je o ovom problemu govorio i na Ekonomskom kokusu koji je održan u Domu Narodne skupštine gde je upoznao i predstavnike drugih država o ovom problemu.

„Mogu da zaključim da je ovaj predlog protivan javnom interesu, interesu naših građana, ali je i protivustavan, te sam stoga predao zahtev nadležnom odboru da se u Narodnoj skupštini organizuje javno slušanje, da se javnost upozna sa mišljenjem struke i da zajedno pokušamo da, ukoliko se struka saglasi sa tim da je ovaj Zakon zaista štetan po interese naše zemlje, da ga izbacimo iz skupštinske procedure i da ne dođe na dnevni red na sednici Narodne skupštine“, zaključuje Nešić.

Go To Top
Skip to content