kontakt@zajedno-moramo.rs

Nešić: Država će biti oštećena za stotine miliona evra

Na zahtev narodnog poslanika iz stranke Zajedno, Nikole Nešića, danas će u Narodnoj skupštini biti održano javno slušanje na temu: Predstavljanje Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji na kojem će stručnjaci koje su pozvali predlagači zakona i predstavnici opozicije izneti svoje stavove o ovom zakonu pre nego što o njemu budu diskutovali poslanici na skupštinskom zasedanju.

„Osim što se ovako značajan zakon koji bi mogao da ima velike materijalne posledice za našu zemlju donosi u sred leta kada je manja pozornost javnosti, problem je i to što je ovo javno slušanje zakazano dan za dan. Juče je potvrđen termin ovog javnog slušanja iako sam zahtev za njegovo održavanje podneo još 16. maja predsedniku Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekokomunikacije. Na taj način vlast onemogućava i relevante stručnjake da još jednom pred poslanicima iznesu svoja mišljenja pošto ne mogu baš svi da pomere svoje planirane obaveze ili odmore u tako kratkom roku“, izjavio je Nešić.

Mnogi stručnjaci, kao i različite organizacije koje se bave prostornim planiranjem i očuvanjem životne sredine su prethodnih meseci izneli protivljenje ovom zakonskom predlogu. Nešić objašnjava deo razloga zbog kojih stranka Zajedno neće podržati ovakvo zakonsko rešenje.

„Država će biti oštećena za stotine miliona evra jer će investitori koji su do sada imali samo pravo korišćenja zemljišta, sada moći da budu i vlasnici istog. Jedan od primera je Luka Beograd, to je gratis zemljište investitoru, a država se odriče važnog resursa i novca!“, rekao je Nešić.

On dodaje da je problem sa ovim zakonskim predlogom i to što predviđa formiranje Agencija za prostorno planiranje koju će finansirati investitori putem donacija! Takva agencija bi preuzela poslove Ministarstva – „To mora biti agencija koja je u potpunosti pod javnom kontrolom bez upliva novca sa strane, a ne agencija podložna željama investitora“, rekao je Nešić.

„Ovaj zakon otvara i put za dalje kršenje svih planskih dokumenta ako se neki projekat proglasi da je od nacionalnog značaja. Primer je budući nacionalni stadion“, saopštio je poslanik stranke Zajedno.

Go To Top
Skip to content