kontakt@zajedno-moramo.rs

Nešić: Aplikacija za prijavu eko problema (gReact) je pljačka godine – plaćena 125 puta više, a ostaje u privatnom vlasništvu

O neverovatnoj ceni ove aplikacije za prijavu ekoloških problema koje je izradilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ali sada znamo i kolika je tačno razlika.

Zamolili smo naše IT stručnjake da izvrše procenu izrade aplikacije i procenjeno vreme radnih sati za izradu ove aplikacije. Nakon detaljne analize – za kopletnu izradu ove aplikacije, od kreiranja koda do detaljnih programskih rešenja potrebno je 330 radnih sati. Ukoliko bi se plaćao radni sat programera u Srbiji koji je u proseku 40 eur, ovu aplikaciju je Ministarstvo moglo pokrenuti za 16.000 evra (sa sve dizajnom), a ukoliko bi se zadužili programeri iz EU, sa skupljim radnim satom – aplikacija ne bi bila skupllja od 21.000 evra.

Građane Srbije, ova aplikacija gReact je koštala 2,5 miliona evra ili 125 puta više!

Da sumanutost ove pljačke bude još veća, aplikacija gReact nije ostala u vlasništvu građana Srbije, već kompanije koja je izradradila istu i može da je dalje preprodaje na tržištu.

To u prevodu znači da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine iznajmilo softwer od firme Tcom za 2,5 miliona evra, a ova firma je za 21.000 evra taj softver napravilo, i potom može staviti na tržište da je preprodaje dalje.

Protiv ove sumanute “nabavke” ćemo se dalje boriti pravno, odnećemo podatke tužilaštvu i nadležnim institucijama i tražiti da hitno reaguju.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content