kontakt@zajedno-moramo.rs

Nebojša Cakić u Evropskom parlamentu: Pojedinci koji kritikuju postojeću vlast nalaze se pod velikim pritiskom

Narodni poslanik stranke Zajedno iz Leskovca, Nebojša Cakić, govorio je na panelu u Briselu kada je Matijaža Nemeca, člana delegacije pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija i Alesandru Moreti, predsednicu Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, upozorio da je vladajuća koalicija sebi obezbedila finansijki i medijski monopol kao i monopol nad svim institucijama.

Cakić se zahvalio predstavnicima Evropskog parlamenta na mogućnosti da govori o problemima sa kojima se Srbija suočava već dugi niz godina.

“Hvala na mogućnosti da govorim u Evropskom parlamentu. Budući na ograničenje vremena, neću govoriti o ograničenjima u radu Narodne skupštine jer su drugi poslanici govorili o tome a i verujem da ste Vi sigurno upoznati sa tim. Neću govoriti o dijalogu o poboljšanju uslova pod kojim se održavaju izbori, jer je pobednik izbora u Srbiji poznat i pre samih izbora, zato što je vladajuća koalicija sebi obezbedila finansijki i medijski monopol, monopol nad svim institucijama”, rekao je Nebojša Cakić i dodao:

“Ja dolazim iz unutrašnjosti Srbije, sa juga Srbije, iz Leskovca i mogu Vam reći da se svi pojedinci koji kritikuju postojeću vlast nalaze pod velikim pritiskom. Tako je na nedavnim izborima za Mesne zajednice postojeća vlast imala protivkandidate u samo tri Mesne zajednice od 139, pri čemu se povukla jedna lista jer je postojala pretnja otkazom uposleniku zaposlenog u privatnom preduzeću, a to je moguće jer od države zavisi više od 60 procenata privrede”.

Kao čovek koji se više od 30 godina bori za ulazak Srbije u EU, Cakić je zaključio da je stanje sada gore nego devedesetih godina, najpre zato što je dominantan narativ koji kreiraju mediji, pod kontrolom vladajuće kolicije, protiv ili u najboljem slučaju neutralan prema EU, istovremeno otvoreno hvaleći neke druge države, a zatim i zbog toga što je jedan veliki broj ljudi ostvario svoju želju da živi u EU jer se preselio iz Srbije u neku od EU zemalja.

Svoje izlaganje zaključio je podsećanjem da je na jugu Srbije, po nedavnom popisu, broj stanovništva umanjen za 10 procenata, a da oni koji su ostali teško da mogu da objasne sebi i drugima kako to da EU podržava ovakvu autoritarnu vlast.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content