kontakt@zajedno-moramo.rs

Narodni poslanik Nebojša Cakić i GG „Za Leskovac – ZAJEDNO“ naterali Grad Leskovac da tuži Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Nakon reagovanja narodnog poslanika koalicije „Moramo“ Nebojše Cakića i Grupe građana „Za Leskovac – ZAJEDNO“ Grad Leskovac je podneo tuzbu protiv rešenja Ministarstva za zastitu zivotne sredine, zbog planirane izgradnje pogona za prerađivanje opasnog otpada u urbanom delu grada.

Ministarstvo za građevinarstvo, saobracaj i infrastukturu je dalo lokacijske uslove, a zatim i građevinsku dozvolu za navedeno postrojenje, navodeći da je projekat u Planu generalne regulacije 7 grada Leskovca, što je notorna neistina. Grad Leskovac je i 2018. godine i 2022. godine izdao dokument kojim se izričito utvrđuje da nije dozvoljeno da se gradi takva vrsta postrojenja. Bez obzira na te činjenice navedena ministarstva konstatuju da su izdati lokacijski uslovi, građevinska dozvola i rešenje doneti u skladu sa PGR 7 grada Leskovca.

Protivzakonito, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je lokacijske uslove 2019. godine i građevinsku dozvolu 2021. godine, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine, takođe protivzakonito, donelo rešenje o saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu 2022. godine, a da Lokalna samouprava verovatno nije smela da se suprostavi moćnicima iz stranke i ministarstava.

O postrojenju za preradu opasnog otpada javnost Leskovca, kao ni odbornici Skupštine Grada nisu znali ništa, sve do Skupštine grada Leskovca održane 27.06.2022. godine, kada je ova odbornička grupa obavestila građane Leskovca i tražila dostavu svih relevantnih dokumenata u vezi sa ovim štetnim projektom.

Građane Leskovca ne zanima ko je manje, a ko više kriv zato što je planirano da se opasan otpad prerađuje u urbanom delu grada, pored akva parka i autobuske stanice, već ih zanima da se onemogući izgradnja navedenog postrojenja, a o krivičnoj odgovornosti aktera ove afere neka odlučuju organi gonjenja.

​Nakon reagovanja GG „Za Leskovac – Zajedno“ i poslanika Cakića, Grad Leskovac je Upravnom sudu podneo tužbu, tako da ćemo pratiti postupak, ali sigurno građani Leskovca neće dozvoliti realizaciju navedenog projekta, o čemu ce biti reči na prvoj narednoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Kada narodni poslanici zaista predstavljaju građane koji su ih izabrali i svoj posao obavljaju časno i u njihovom interesu, moguće je stopirati štetne projekte koje bezobzirno i diletantski, a samo zarad ličnog interesa, sprovode predstavnici naprednjačke vlasti.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content