kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić: Zahtevamo od RTS-a naše pravo da znamo sve!

Narodni poslanik i član stranke Zajedno Đorđe Miketić i poslanica Tatjana Manojlović iz Demokratske strane su danas predali zahtev rukovodstvu RTS-a da u svojim vestima javni servis prekine sa prikrivanjem informacija koje se odnose na afere u kojima učestvuju predstavnici vlasti i njima bliski ljudi.

„Selekcija vesti kakva se dešava na RTS-u hitno mora da prestane. RTS je naša kuća i kako njihov slogan i kaže – mi imamo pravo da znamo sve! U ovom trenutku društvene krize, ali i velike traume, svi urednici i novinari RTS-a imaju odgovornost da pravim informacijama i otvaranjem dijaloga urade svoj deo posla da se izvučemo iz ove krize. Zato tražimo od RTS-a da ne filtrira informacije, da profesionalno i činjenično, bez filtera objavljuje sva nepočinstva režima“, rekao je Miketić.

Okupljenim predstavnicima medija on je prikazao određene sadržaje portala RTS-a i istakao da se na RTS-u ne govori o skandaloznim izjavama premijerke Ane Brnabić da bi beba iz helikoptera sve jedno preminula, kao i da smo mogli da vidimo da se Martinović izvinio građanima i svom šefu ali ne i to kakve je skandalozne uvrede prethodno uputio poslaniku i svim građanima. Nema informacija o tome da je policajka Katarina Petrović juče uhapšena protivzakonito zato što je javnosti omogućila da sazna da je kum Aleksandra Vučića izazvao saobraćajnu nesreću pod dejstvom alkohola i droge, ali zato imamo informacije da je uhapšena policajka iz Južne Afrike koja je ukrala dve maskare.

„Građani Srbije plaćaju javni servis i oni imaju pravu da znaju sve što se tiče informativnog programa. I ne smemo dozvoliti da se RTS takmiči sa Pinkom i Hepijem ko će da ima luđi i zabavniji program i veću gledanost u takvim emisijama – trebaju nam otvoreni razgovori, javni časovi istorije, kritičkog mišljenja, promoteri sloboda i dobri primeri hrabrosti, uzor nenasilne komunikacije. Treba nam sve ono gde vidimo da posustajemo, to ova kuća mora da bude“, izjavio je Miketić.

Poslanici Narodne skupštine su RTS-u predali zahtev da se prestane sa filtriranjem informacija i da se na javnom servisu počnu pojavljivati i one vesti koje otvaraju pitanja vezana za učešće predstavnika vlasti u različitim aferama. Ovaj zahtev je proizašao iz diskusija na javnoj raspravi o programu RTS-a koja je početkom godine vođena u Skupštini kada su Miketić i Manojlović izneli iste predloge.

Go To Top
Skip to content