kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić: Šta je Selaković potpisao sa Lavrovim i u čije ime?

Iz medija smo saznali da je odlazeći ministar spoljnih poslova Srbije, vlade u tehničkom mandatu, u prostorijama ruske misije u Njujorku sa ministrom Lavrovim potpisao nekakav dokument. 

Kako nam je objašnjeno medijima u šturom saopštenju, u pitanju je plan geostrateških konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za sledeće dve godine.

Zahtevamo da Ministar Selaković hitno, pred skupštinskim odborom za spoljnu politiku objasni šta je tačno potpisano, u čije ime i po čijem nalogu? Da li je to njegov lični čin, da li je potpisan po nalogu predsednika Srbije ili predsednika Rusije ili je vlada u tehničkom mandatu donela odluku da Srbija odustane od puta pristupanja EU, na šta nema pravo? 

Srbija je donela odluku da se priključi EU i obavezala se da će na svom putu pristupanju EU, kroz poglavlje 31, uskladiti svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije. Ako neko želi da taj institucionalni put u Evropsku uniju prekine, moraće to da uradi kroz institucije ove zemlje, po zakonu. Da se o tome povede dijalog u Narodnoj skupštini, da nova vlada predloži nov put i da se o tome glasa. 

Stoga, zahtevamo da ministar Selaković hitno objasni javnosti, na rasornom skuptšinskom odboru, šta je i zašto potpisano sa ministrom Lavrovim. 

Mi verujemo da Srbija treba hitno da uvede sankcije režimu u Moskvi, i to ne samo zbog usaglašavanja politike sa EU, već zbog toga što pretnja atomskom bombom Ukrajni koju su prethodno napali, okupirali joj deo teritorije, a potom proglasili svojom, neljudska je. Ova pretnja ugrožava svakog čoveka na našoj planeti kao i budući mir u svetu. Srbija se prema ovim imperijalnim potezima režima u Moskvi, hitno mora odrediti.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content