kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić: Nemačka se okrenula hidrogenu, a ne litijumu

Narodni poslanik Đorđe Miketić bio je u radnoj poseti nemačkom Bundestagu zajedno sa parlamentarcima Zapadnog Balkana, a prisustvovali su debati u parlamentu u kojoj je nemački kancelar Šolc odgovarao na pitanja poslanika. Glavna rasprava se vodila oko ambicioznog nemačkog plana ka zelenoj tranformaciji čitave nemačke industrije i već donete energetske strategije za budućnost. Pored planova za razvoj dobro poznatih obnovljivih izvora energije iz vetra, sunca i biomase, Nemačka se snažno okrenula ka hidrogenu.

Pre godinu dana je usvojena Nacionalna strategija za hidrogen u kojoj se precizira da je zeleni hidrogen – energetski izvor budućnosti.

„Hidrogen je felksibilan i lako prenosiv energent, predviđa se da će zameniti zemni gas, ugalj i naftu, jer kada se hidrogen proizvodi elektrolizom pomoću struje iz obnovljivih izvora tada je to zeleni hidrogen jer su njegova proizvodnja ali i potrošnja CO2 neutralni. Tako se energija sunca i vetra može prebaciti u hidrogen, koji se može prenositi i skladištiti i potom koristiti po potrebi“, kaže Miketić.

Dodaje da se u Srbiji se kao energent budućnost i razvojna šansa predlaže litijum, ali „to je podvala“, jer je na svetskoj berzi litijumski index po vrednosti i performansama daleko ispod indeksa za hidrogen, tj hidrogenski osnov za električnu mobilnost, jer tehnologija na bazi hidrogena ima dosta veći potencijal u oblasti prevoza (električnih automobila, vozova, brodova) kao i energije za pogon čitavih industrijskih kompleksa.

Isitče i da je u Bundestagu dan posle posete naše delegacije, u poseti bio Engleski kralj Čarls III, koji je takođe govorio o hidrogenu i nezavisnoj energetskoj budućnosti i čestitao nemcima što će čitava hamburška luka uskoro biti energetski održiva na pogon iz hidrogena.

„Stoga, razvoj hidrogena niije više vizija daleke budućnosti. Ovo se dešava danas. A zbog ruske invazije na Ukrajinu i mnogo brže nego što se očekivalo. Dugoročno planiranje i zelena energetska transformacija je nužnost za svaku zemlju, i ovako to rade pametna društva. Sa druge strane naš predsednik se žali da je najgluplji predsednik na svetu jer smo ga protestima naterali da, bar deklarativno, odustane od ekpsloatacije litijuma u Srbiji“, kaže Miketić.

Rio Tinto i njihovi politički partneri u Srbiji žele da, kaže Miketić, u Srbiji iskopavaju litijum, što pre, samo da bi pokrili ovu među fazu postepenog prelaska sa litijumskih baterija na hidrogen.

„Zato bi pametan predsdenik trebalo da uloži u inovativni naučno-tehnološki razvoj hidrogenskog potencijala, uloži u raznovrsne obnovljive izvore, u solare, vetroparkove, biomasu, zeleni hidrogen i geotermanlni potencijal kojim je Srbija bogata, ali ne preko kuma već transparentno, jer samo tako bi smanjio energetski i politički uticaj, tačnije ucene na našu zemlju. I naravno, snažno bi uložio u poljoprivredu, jer su cene hrane duplirane u podlednje dve godine. Hrana je resusrs budućnosti – a ne litijum, to je podvala koju svaki zemljoradnik u Srbiji zna. Bogata Srbija je ona sa nezavisnim energetskim izvorima, bogatim ljudima koji ulažu da im njive budu još uspešnije i bogatije plodovima, i koji sami ulažu u obnovljive izvore da bi posatali nezavisni, a ne ona Srbija koja uništava ono najvrednije što ima, raseljava stanovništvo zarad toksičnih jalovišta zarad profita koji odnose strane kompanije. Ovo drugo bi izabrao najgluplji predsednik na svetu“.

Izvor: nova.rs

Go To Top
Skip to content