kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić: Aerodrom u haosu zbog štrajka osoblja izazvanog tajnim dilovima i lošim zakonom o radu

Narodni poslanik iz stranke Zajedno, Đorđe Miketić, reagovao je na katastrofalne gužve na beogradskom aerodromu. Prema njegovim saznanjima radnici aerodroma su u tihom štrajku pošto poslodavac odbija da im poveća plate.

Na aerodromu Beograd, koga je pod koncesiju uzeo francuski „Vinci“, zemaljsko osoblje je u štrajku i zbog toga se stvara haos i višesatna čekanja putnika, saopštio je Miketić.

Kako kaže, prema podacima koja su do njega kao narodnog poslanika došla, zemaljsko osoblje tj. ground hendler – i zaposleni preko „Vicija“ su u tihom štrajku, tačnije zbrinjavaju svaki drugi kofer jer poslodavac odbija da im podigne plate.

„Problem je nastao jer AirSerbia ima svoje zemaljsko osoblje koje opslužuje samo AirSerbia avione i koji imaju veče plate nego Vincijevi zaposleni. Oni su od francuske kompanije tražili povećanje plata, da se izjednače sa ostalim zaposlenima koji rade isti posao, međutim, nisu je dobili i sada su u tihom štrajku“, rekao je Miketić.

On dodaje da je kao odgovor na štrajk, umesto da razgovora sa svojim radnicima, kompanija Vinci raspisala konkurs za zapošljavanje novog zemaljskog osoblja, kako bi verovatno kaznila one pobunjene.

„Takođe, republička inspekcija rada ne dolazi da izvrši uvid u stanje, iako ih je resorni ministar Vesić najavio i javno pozvao. Umesto toga, svi ignorišu problem a putnici ispaštaju. Skoro da ne postoji putink da nije imao problem sa koferom u poslednjih mesec dana na beogradskom aerodromu“, kaže Miketić.

Stranka Zajedno zahteva da se hitno uputi inspekcija rada na aerdrom Beograd, da se objavi tajni ugovor sa “Vinici”-jem i da se pod hitno promeni zakon o radu koji će konačno radnike a ne investorski profit staviti u prvi plan. Mi kao društvo moramo da odlučimo, da li želimo da štitimo ljude i radnike ili investitore.

„Za nas u stranci Zajedno, nema dileme, svaki investitor je dobrodošao ali mora da radi transparentno, po zakonu i da poštuje prava radnika, kakva su recimo u Francuskoj, za šta se mi borimo“, zaključuje Miketić.

Go To Top
Skip to content