kontakt@zajedno-moramo.rs

Majke preduzetnice ne smeju da biraju između deteta i posla

Narodni poslanik stranke Zajedno Nikola Nešić danas, na dan borbe protiv nasilja nad ženama, zvanično je predao predlog zakona o izmeni zakona o zdravstvenom osiguranju i time zvanično stavio ovaj zahtev u skupštinsku proceduru. Nakon sastanka i na poziv udruženja ,,Mame su zakon” koje im je iznelo niz problema sa kojima se majke preduzetnice susreću, poslanička grupa stranke Zajedno rešila je da podrži i promoviše sve predloge koje će unaprediti položaj grupe preduzetnica, koje se potencijalno mogu ostvariti kao majke, a kojih prema zvaničnim podacima ima i preko 40.000 u Srbiji.

Ovaj vid saradnje daje dobar primer kako u praksi civilni sektor, političke stranke i narodni poslanici mogu biti poluga građana u menjanju zakona i prilagođavanju zakona društvenim potrebama. Ukoliko majka preduzetnica mora da ode na trudničko bolovanje, ona danas mora ili da firmu stavi u status mirovanja ili da plaća doprinose i za poslovođu. Sve to dok prima 50% primanja, na koje je do tada uplaćivala poreze na zaradu!

Ovakva promena zakona, majke preduzetnice bi stavila u JEDNAК položaj sa ostalim pripadnicama istog pola sa standardnim ugovorom o radu i omogućila bi im da, ukoliko je potrebno, održavaju trudnoću i da imaju zagarantovana prava od 100% na zaradu! Jednaka prava tokom trudničkog bolovanja sprečavaju stavljanje katanca na vrata preduzeća koje vode majke preduzetnice.

Moramo podržati nove mame preduzetnice, jer jednaka prava na trudničko bolovanje štiti našu decu!

Ovakva izmena zakona je ulaganje u budućnost Srbije!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content