kontakt@zajedno-moramo.rs

Izražavamo veliku zabrinutost zbog jučerašnjih događaja na severu Kosova

Izražavamo veliku zabrinutost zbog jučerašnjih događaja na severu Kosova i najoštrije osuđujemo upotrebu sile od strane KFOR-a i kosovske policije. Nedopustivo je da KFOR nije uspeo da nađe način da mirno razresi ovu situaciju, kao što je nedopustivo i do krajnjih granica opasno, protivno interesima Srbije i protivno interesima svakog našeg građanina na Kosovu i svako agresivno ponašanje građana prema jedinicama KFOR-a. Svim povređenim građanima i pripadnicima snaga reda želimo brz oporavak i povratak kućama.

Događaji kojima svedočimo prethodnih nekoliko dana a koji su kulminirali juče sukobima građana sa pripadnicima KFOR-a u Zvečanu imaće dalekosežne posledice na politički i društveni razvoj kako u Srbiji tako i na Kosovu.
Teško je ne videti da su direktno odgovorni za ovu eskalaciju nasilja, vlast u Prištini predvođena Kurtijem i vlast u Beogradu predvođena Vučićem. Kurti nema nikakav problem da zloupotrebljava vojsku i policiju za ostvarivanje svojih nacionalističkih ciljeva nepoštujući nikakve dogovore i međunarodne standarde, dok će Vučić uraditi bilo šta kako bi se održao na vlasti tamo gde je još uvek ima.
Vučić je prvo Srbe sa severa Kosova pozvao da napuste institucije, pa zatim da bojkotuju lokalne izbore, onda ih je okupio u Beogradu da ga podrže dok gubi kontrolu nad situacijom. To je iskoristio njegov politički drug Kurti i brzo okupirao opštine na severu – sada Vučić poziva narod da golim telima stane u odbranu tih institucija nasuprot specijalaca pod punom opremom.
Vučić ponovo pokušava da stvori habitus u kojem se najbolje oseća – haos, nasilje, podele i sukobi. A kako bi odložio svoje pakovanje i konačni odlazak on ponovo tuđe glave stavlja u torbu i šalje da se bore za navodne interese Srbije koje je sam odavno prodao.
Cilj Srbije treba da bude politički dogovor, koji će garantovati interese naše države i građana, kao i interese svih entiteta na Zapadnom Balkanu i svakog čoveka koji u regionu živi. Veliki dogovor treba da nas dovede do Evropske zajednice Zapadnog Balkana (EZZB), koji će biti jedinstven ekonomski prostor za više od dvadeset miliona ljudi. EZZB je najbrži put da svi zajedno postanemo punopravni deo Evropske unije.
Foto: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavković
Go To Top
Skip to content